L'avís d'Argimon sobre la soca britànica a Catalunya: «Pot canviar el panorama»

El secretari de Salut Pública considera «molt poc seriós» l'anunci de Pfizer de reducció d'entrega de vacunes a Espanya

Imatge de Josep Maria Argimon en una roda de premsa
Josep Maria Argimon ha descartat vacunar en farmàcies, però ha obert la porta a fer-ho en museus. | Catalunya Diari

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat convençut que la irrupció de la soca britànica de la Covid-19 «pot canviar el panorama» dels pròxims mesos a Catalunya. «La incògnita de la variant britànica ens obligarà a mantenir les restriccions. Perquè encara que baixem, si s'instal·la pujaran els casos, els malalts i les morts. L'ambient està en ebullició», ha afirmat Argimon en una entrevista al diari 'La Vanguardia'. En aquest sentit, ha assenyalat que «dimecres en teníem 16 casos, divendres més de 60; és clar que seqüenciem més, però s'està estenent».

Argimon ha aprofitat l'entrevista per carregat contra la farmacèutica Pfizer i l'anunci sobre la reducció d'un 17% dels vials que enviarà a Espanya: «És molt poc seriós». El secretari de Salut Pública ha explicat que «ens avisa divendres que dilluns no complirà el que estava pactat i que envia la meitat de dosis. És una logística molt complicada i la reducció ho altera tot». En aquest sentit, ha lamentat que «aquesta setmana només podrem posar segones dosis i les primeres de les residències amb casos actius».

«Estarem quatre setmanes amb reducció d'activitat perquè han minvat les dosis que arriben i després haurem de recuperar», ha pronosticat Argimon, que igualment ha titllat de «contratemps» que AstraZeneca hagi anunciat que no podrà complir amb l'acord que havia tancat amb la Unió Europea. «No teníem previsions concretes. Ni tan sols sabem si redueix un 10% o un 15%. La incertesa en aquesta campanya de vacunació és això: dia a dia van sorgint contratemps», ha apuntat.

Vacunar la població en museus

Sobre la possibilitat que les vacunes es puguin administrar en farmàcies —com es fa a França—, el secretari de Salut Pública ha descartat aquesta opció. «No són un espai adequat. A França ho fan perquè no tenen una xarxa d'atenció primària i a més ho fan en una carpa, fora de l'establiment», ha remarcat el secretari de Salut Pública. «Després d'aquesta primera etapa de vacunar residències, sanitaris i grans dependents, farem servir la xarxa de la grip, perquè el segon tram inclourà pràcticament la mateixa població», ha comentat Argimon.

«Són 1,6 milions de persones més vulnerables per edat o per malalties cròniques. Però haurem de fer-ho molt més intensament que amb la grip. I disposarem d'espais més grans, potser els museus. La cultura ha estat part del remei», ha conclòs el secretari de Salut Pública.


Comentaris

envia el comentari