El conseller de Salut, Josep M. Argimon, a la inauguració del Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria de Reus

Argimon explica les restriccions que hi podria haver si segueixen augmentant els contagis

A Catalunya les dades segueixen empitjorant i ja és clar que ho continuaran fent

La pressió del coronavirus a Catalunya augmenta dia a dia. L'últim balanç que ha fet públic el Departament de Salut, aquest divendres 12 de novembre, així ho demostra: tots els indicadors han pujat. Ja s'han superat els 100 punts de risc de rebrot al territori català —ara en 102— amb un augment d'onze punts respecte al dia anterior. La velocitat de transmissió també puja amb vuit centèssimes més i és de l'1,48. Els ingressos hospitalaris han augmentat amb 7 persones més i n'hi ha un total de 354 a tot Catalunya, tot i que les UCI es mantenen amb 85 pacients.

Amb aquest escenari i a les portes de les festes de Nadal, tots els ulls estan posats en la pandèmia per saber si caldrà o no tornar a aplicar restriccions a Catalunya. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha volgut posar una mica de calma a la situació i ha volgut aclarir quines serien les intencions del govern català davant una més que previsible pujada dels casos de coronavirus.

Argimon ha volgut descartar restriccions que afectin horaris i aforaments davant de l'increment de la incidència de la Covid-19. Tanmateix, la possibilitat que el certificat covid sigui necessari per dur a terme més activitats és una de les que hi ha sobre la taula. El conseller de Salut ha explicat que «es discutirà» en el marc de la comissió delegada del Govern. I és que fins i tot Argimon està convençut que en els pròxims dies es continuarà augmentant «bastant» la incidència de la pandèmia.

La confiança en la vacunació, però, fa que les alarmes encara no sonin. «Esperem afrontar-ho millor» ha assegurat Argimon, emparant-se amb l'alta taxa de vacunació que hi ha a Catalunya en comparació amb altres països europeus, els quals ja han hagut d'augmentar mesures restrictives per frenar l'avanç de la pandèmia. Des dels hospitals es preveu un increment d'ingressats, però Argimon ha desitjat que l'impacte sigui «el menor possible». 

Els no vacunats: la clau de l'augment dels contagis

Les dades mostren clarament com els grups de població que no han tingut accés a la vacuna, com son els menors de 12 anys, i aquells on el percentatge de vacunació és inferior —dels 20 als 40— és on més estan creixent els contagis.

Davant d'aquesta situació, Argimon ha descartat endurir les mesures restrictives que afectin aforaments o horaris, però s'estudiarà l'aplicació del passaport covid en més activitats.

Per últim, ha explicat que començaran a posar la dosi de reforç als vacunats amb Janssen. Aquests poden dirigir-se als centres sanitaris per demanar ser vaccinats però també es farà un treball proactiu, ja que moltes de les persones que van rebre aquest vaccí eren de difícil accés.