Josep Maria Argimon, amb mascareta, parlant amb el puny tancat

Argimon fa autocrítica pels festivals i el repunt de contagis: «Va ser un error»

El conseller de Salut assumeix que la permissivitat a enviat missatges contradictoris i critica la «sensació de doble pandèmia» | Recorda que el virus encara creix, i no deixa clar si es recorrerà al Suprem si el TSJC s'oposa

«Amb aquestes xifres de contagis, clarament no hem fet bé les coses». Aquest és el toc d'atenció, la petita bomba que ha deixat anar aquest divendres matí el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en declaracions a Catalunya Ràdio. El conseller ha explicat que les dades epidemiològiques continuen sent «molt dolentes», però ha destacat un cert «alentiment» del nombre de contagis entre les persones de la franja jove de la població.

Tot i això, aquesta involució en els contagis no és ni una aturada ni un descens, tal com assenyala Argimon, sinó tan sols una mostra que la infecció s'ha estès a altres franges d'edat. De fet, aquesta és una qüestió de què ja va alertar fa unes setmanes. Ara, el missatge del conseller és que el virus encara està creixent. Una realitat que evidencien el miler de treballadors de centres sanitaris que, tot i tenir la pauta completa de vacunació, s'han infectat en l'última onada de contagis.

Josep Maria Argimon fa una crida per l'autocrítica i la consciència del perill encara vigent

En aquest sentit, el conseller ha reconegut la necessitat de fer autocrítica i ser conscients que les xifres actuals indiquen que les coses no s'han fet bé. Segons Argimon, s'ha donat la «tempesta perfecta» mentre hi havia una sensació que tot anava molt bé, que «s'estava sortint del túnel». «També jo hi he contribuït», ha reconegut. «Hi havia una doble realitat, una sensació de doble pandèmia», ha explicat: la que es pot veure als carrers i la que hi ha als centres de salut.

Així doncs, el mateix Argimon ha plantejat que la situació actual es pot comparar amb la d'onades anteriors. Si més no, en el cas concret d'aquesta onada, el conseller considera que té unes característiques diferents, ja que està afectant majoritàriament un sector de la població que fins ara no estava patint la pandèmia amb aquesta cruesa.

Celebrar els festivals de música ha estat «un error» 

Un dels espais on el jovent s'ha exposat més a la propagació del virus ha estat l'oci i l'activitat nocturna i els festivals de música, posats en boca de tothom l'últim mes. Respecte d'aquests, Argimon ha admès que «va ser un error» perquè es van enviar missatges contradictoris, tals com el referit a la doble pandèmia a què es referia. 

El conseller ha fet referència especialment a com ha pogut contribuir aquesta celebració al missatge que s'enviava més que no pas a la traducció en contagis, ja que ha dit que les dades preliminars indiquen que «no han tingut un gran impacte». Precisament per això, i tot que eren projectes planificats i la situació ja era «complicada» prèviament, Argimon ha reconegut que celebrar el Vida, el Canet Rock o el Cruïlla ha estat contradictori amb la realitat del moment. 


Argimon no deixa clar si es recorrerà al Suprem en cas que el TSJC s'oposi al toc de queda

Per tot plegat, Josep Maria Argimon ha defensat la necessitat d'aplicar definitivament el toc de queda, i s'ha referit al termini de temps en què s'hauria d'aplicar. La voluntat és que s'apliqui el menor temps necessari, i de moment, es preveu que la mesura sigui necessària durant quatre setmanes. Si el tribunal tomba aquesta mesura, ha explicat el responsable, el Govern mantindrà la resta de restriccions i reavaluarà si és necessari afegir-ne alguna més. No es planteja, doncs, pel que sembla, presentar un recurs al Tribunal Suprem.


D'entre les mesures que es poden plantejar, Argimon n'ha descartat el confinament territorial, ja que ha indicat que el més important ara és incidir en els grups d'edat on hi ha més contagi i socialització. El que sí que es planteja, i «està sobre la taula», és vacunar amb segones dosis les persones que han patit la Covid-19 i obligar a fer quarantena als contactes estrets vacunats amb la pauta completa. Els dos temes s'estan tractant en el marc de la Comissió Nacional de Salut Pública.Sobre els contagis entre els sanitaris vacunats, Argimon ha insistit en la necessitat de protegir el col·lectiu, que està «esgotat»  i que necessita fer vacances. Hi ha centres que estan denegant permisos, però Argimon ha mostrat l'esperança que no s'hagin d'anul·lar vacances. En aquest sentit, de cara al que resta d'estiu, el conseller ha demanat «prudència i prevenció», ja que el virus «es quedarà» i la variant Delta «no serà l'última».