Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Josep Maria Argimon i Alba Vergés en roda de premsa

Argimon confirma que hi ha 16 casos de la soca britànica del coronavirus a Catalunya

El secretari de Salut Pública ho ha anunciat en declaracions a 'Catalunya Ràdio'

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya
Argimon assegura que el 14 de febrer la incidència de la pandèmia continuarà essent molt alta  | LleidaDiari.cat

Actualització 13.45 hores

Tot i que aquest matí el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, ha anunciat que ja s'han detectat 17 casos de la soca britànica, el departament de Salut ha confirmat que el nombre exacte són 16. «Això anirà creixent», ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. D'altra banda, ha reconegut que aquesta nova variant el «preocupa» perquè si és més transmissible hi haurà més casos i això derivarà en més malalts greus que poden acabar ingressant en una UCI.

Per tal de poder fer una vigilància més acurada, Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic, l'Hospital Germans Trias i Pujol i el de Bellvitge faran un estudi de seqüenciació més precís, que començarà amb l'anàlisi aleatori d'un 10% de casos positius arreu del territori, uns 350 diaris. D'aquesta manera es pretén fer una vigilància i monitorització «més avançada» de la que s'estava fent fins ara.

Notícia original 09.44 hores

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que ja s'han detectat 17 casos de la soca britànica del coronavirus a Catalunya. «Això anirà creixent a partir d'ara», ha afirmat en declaracions a 'Catalunya Ràdio'. Argimon ha explicat que s'ha acordat elaborar un protocol per seqüenciar aquesta variant del virus i ha recordat que el 14 de febrer, en relació amb les eleccions, la incidència de la pandèmia continuarà essent molt alta. De fet, està previst que fins a unes 130.000 persones no puguin votar aquell dia tenint en compte que ara hi ha 26.000 persones infectades i de mitjana cadascú té quatre contactes propers.

«La tercera onada va començar amb més de 300 ingressats a l'UCI. Ara en tenim més de 600 dels quals 100 han entrat en la darrera setmana», ha explicat Argimón amb relació a l'impacte de l'actual tercera onada. Segons el doctor, l'expansió del virus s'està frenant encara que cal persistir en la reducció de la interacció i la mobilitat: «Si seguim a aquest ritme, la situació pot ser insostenible». «Aviat farà un any de l'inici de la pandèmia. Si repassem les dades, veurem que això significa uns 400 morts per setmana. Aquesta malaltia no és una broma», ha sentenciat.

Tal com assegura Argimon, Catalunya està mantenint una dinàmica de regressió de la propagació del virus, però a l'estat i a la resta d'Europa la pandèmia s'està accelerant. Per aquest motiu, s'ha mostrat a favor de mesures més estrictes malgrat que el Govern no tingui capacitat econòmica per a fer més tancaments. «L'estat s'està posant una mica de perfil en aquest escenari. Potser és el moment d'endeutar-se», ha etzibat.

D'altra banda, Argimon s'ha mostrat a favor d'avançar el toc de queda a partir de les 20.00 hores de la tarda. Tot i això, reconeix que «si es manté a les 22.00 hores, tampoc no em preocupa massa perquè de 20.00 hores a 22.00 hores la interacció és mínima». A més, ha indicat que se seguirà amb les restriccions actuals, com ara el confinament municipal: «Em sap greu per als pobles petits, però el confinament municipal s'està demostrant efectiu».

Els problemes logístics de les farmacèutiques

Cal recordar que des d'aquesta setmana el nombre de vacunes distribuïdes als països europeus per part de Pfizer/BioNtech s'ha reduït considerablement a causa de diversos problemes logístics. Argimon ha considerat aquest fet com «d'impresentable» i confia que la situació millori en els propers dies. En aquest sentit, ha explicat que les dosis que es reben ara serveixen per injectar la segona dosis a les persones ja vacunades i ha reclamat transparència a les institucions europees amb el contracte de les farmacèutiques.

Finalment, ha explicat que el mes de febrer es confia que es recuperin les dosis que no s'han distribuït durant aquests dies i es torni al ritme habitual d'entregues. A més, ha recordat que a finals de gener l'Agència Europea del Medicament avaluarà la vacuna d'Astrazeneca, que si s'aprova pot significar un avenç molt important a causa de la seva menor complexitat en la distribució. «El ministre Illa acaba de dir que al març començarem a vacunar els majors de 70 anys. Jo sempre confio en el ministre Illa», ha sentenciat.