El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya

La petició d'avui de Salut al govern espanyol sobre la vacunació amb AstraZeneca

Argimon ha reiterat que Salut seguirà les recomanacions de l'EMA

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha reiterat aquest divendres que la posició de la Conselleria de Salut és seguir les recomanacions de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) respecte a les persones de menys de 60 anys que han rebut una vacuna contra la covid-19 d'AstraZeneca.

Ho ha explicat en una roda de premsa al costat dels consellers en funcions Alba Vergés i Miquel Sàmper, en la qual ha concretat que l'EMA recomana, d'una banda, inocular amb AstraZeneca sense cap límit d'edat i, de l'altra, no barrejar vaccins.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, la Comissió de Salut Pública ha decidit posposar la decisió d'administrar la segona dosi d'AstraZeneca a persones de menys de 60 anys en espera de conèixer els resultats de l'estudi de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) sobre la seguretat i eficàcia de posar una dosi de Pfizer.

De la mateixa manera, i en línia amb aquesta decisió, Sanitat i les comunitats autònomes han acordat ampliar de 12 a 16 setmanes l'interval entre la primera i la segona dosi d'AstraZeneca per a persones de menys de 60 anys que han rebut la primera, de la mateixa manera que altres països, com Irlanda.

Argimon ha assegurat que les persones de menys de 60 anys que van rebre la primera dosi del vaccí «no s'han de preocupar» perquè és segur i ha afegit que hi ha altres països que també han pres la decisió de posposar-lo.

Una campanya de 'Change.org' recull més de 70.000 signatures per a demanar la segona dosi d’ AstraZeneca

La campanya 'change.org/quieromisegundadosis', impulsada per l'estudiant de farmàcia '@Polifarmaceuticx' i pel farmacèutic '@farmacanario' i en la qual se sol·licita l'administració de la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca als menors de 60 anys, ha reunit més de 70.000 signatures en quatre dies.

«L'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Agència Europea del Medicament (EMA) i la Societat Espanyola d'Immunòlegs (SEI) s'han pronunciat: la segona dosi d’AstraZeneca ha d'administrar-se als menors de 60 anys que van rebre la primera. No hi ha cap motiu o dada científica que expliqui aquesta paràlisi de la segona dosi», han dit els promotors de la iniciativa.

A Espanya, ja que les primeres dosis es van iniciar a data 6 de febrer i, tenint en compte que l'interval recomanat entre primera i segona dosi és de 10 i 12 setmanes (preferentment 12 setmanes), encara no s'ha començat a administrar la segona dosi.

En aquest sentit és important que sàpiga que després de rebre la primera dosi de vacuna ja s'inicia el desenvolupament de protecció enfront del virus i que, encara que per a ampliar aquesta protecció és necessària una segona dosi, amb una primera ja s'aconsegueix una alta immunitat que es manté durant un temps, per això és possible esperar a posar una segona dosi i poder prendre una decisió que garanteixi la seguretat i l'efectivitat de la vacunació tenint en compte el millor coneixement disponible a cada moment.

«És necessari un compromís per part del Ministeri, que es respecti la fitxa tècnica de la vacuna i s'autoritzi immediatament la segona dosi per a les persones menors de 60 anys. No li demano al ministeri que m'escolti a mi, li demano que escolti la ciència. Aquestes més de 2,1 milions de persones es van vacunar per a salvar vides, ara només demanen que es compleixi la seva pauta completa», ha postil·lat '@Polifarmaceuticx'.