Argimon veu «absolutament inoportuna» la vaga a la primària i no es mostra disposat a negociar

El secretari de Salut Pública reconeix que no hi va haver un sistema de rastreig adequat durant el desconfinament

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, creu que la vaga de metges és inoportuna | ACN

El secretari de Salut Pública i gerent de l'Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, veu la vaga a l'atenció primària convocada pel sindicat Metges de Catalunya per la setmana que ve «absolutament inoportuna» per la situació de pandèmia en la qual ens trobem.

Així ho ha assegurat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha admès que l'atenció primària necessita una «transformació» però ha rebutjat parlar de «maltractament», com sosté el sindicat. Si bé ha assegurat que estan oberts al diàleg al voltant d'una mesa sectorial, no s'ha mostrat disposat a negociar davant d'una amenaça de vaga.

El doctor ha reconegut que la situació en què es troba l'atenció primària és «molt tensa» i de «cansament», però ha defensat que «no s'està descuidant», després que Metges de Catalunya hagi convocat una vaga als CAPS de l'ICS de quatre dies, del 13 al 16 d'octubre. Argimon ha criticat que el sindicat plantegi una aturada «al mig d'una pandèmia» i ha recordat que, a més, la setmana que ve tenen previst començar la campanya de vacunació de la grip.

El director gerent de l'ICS ha sostingut que les negociacions s'han de fer en el marc d'una mesa sectorial i no de forma individual amb un sindicat davant d'una convocatòria de vaga. Argimon també ha afirmat que «no és cert» que no s'hagi complert l'acord de sortida de vaga del 2018, com ja va manifestar l'ICS en un comunicat dissabte.

Un sistema de rastreig insuficient

Preguntat sobre què pot estar fallant a l'estat espanyol perquè sigui el país europeu que més està patint la segona onada de la covid-19, Argimon ha destacat diversos factors, entre els quals un sistema de rastreig que no era «suficient»: «Això va fer que els brots que sortien estaven menys controlats». Un altre dels elements, ha dit, és una manera de viure que és «sana i saludable» però que en moments de pandèmia no ho és tant, amb referència a la poca distància física de la cultura mediterrània, en contraposició a l'anglosaxona.


Comentaris

envia el comentari