Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Un científic espanyol dona noves claus per no contagiar-se de Covid

Els experts comencen a entendre què ha fallat a Espanya perquè la situació torni a ser tan complicada

La gravetat de la situació epidemiològica a Espanya, amb la Comunitat de Madrid al capdavant en nombre de contagis, està fent que tant els científics com la mateixa OMS (Organització Mundial de la Salut) intentin entendre perquè la segona onada de la Covid-19 s'ha descontrolat tant a Espanya, ja que és un dels països amb restriccions més dures —per exemple, amb l'obligatorietat de portar mascareta— per al dia a dia dels ciutadans. 

Alguns experts ja comencen a veure clar algunes claus importants per entendre aquesta situació, i creuen que en algunes zones, especialment a Madrid, s'ha trigat massa temps a prendre mesures més dràstiques que les que s'estaven imposant. Adolfo García Sastre, cap de l'Institut de Salut Global i Patògens de l'Hospital Mont Sinaí de Nova York, és un dels últims científics que s'han mostrat a favor d'aquest argument. 

El microbiòleg ha assegurat en una entrevista a 'Más vale tarde', de la Sexta, que «és difícil saber exactament què és el que està passant, però hi ha una cosa que és clara: s'ha trigat massa a prendre mesures més dràstiques que les que s'estaven fent», i ha afegit que «està bé que comencin, però haurien d'haver començat abans i hi hauria d'haver hagut un consens on s'hagués evitat que pugessin els casos al ritme que ho han fet i arribar a la situació en què estem».

García Sastre també ha assenyalat que a Madrid s'haurien d'haver pres més mesures de rastreig de contactes i reduir els contactes socials. A més, explica que aquesta última mesura acabarà tenint més transcendència, no només a Madrid sinó a tot el país, a partir d'aquesta tardor i amb la vista posada al pròxim Nadal. 

La clau per evitar els contagis i un nou confinament pel Nadal

En aquest sentit, el doctor ha aportat diferents claus que poden ajudar a reduir els contagis i viure un Nadal més «normal», o com a mínim evitar el tan temut confinament. L'expert assegura que aquesta època requerirà més responsabilitat ciutadana, ja que amb l'arribada del fred, les reunions socials ja no es faran a l'aire lliure com fins ara, sinó que es produiran en espais tancats, on el risc de contagi per coronavirus augmenta. 

Si l'error més greus dels governants ha estat no imposar mesures més estrictes abans, l'expert creu que l'error més greu de la ciutadana ha estat no saber —o no voler— limitar les reunions socials a un nombre limitat de persones, i creu que a partir de la tardor s'hauran de reduir molt més aquestes reunions: «S'han d'evitar reunions d'un gran nombre de persones en llocs tancats. Si pots estar amb quatre persones en comptes de amb deu, millor. Sé que hi ha llocs on això no serà possible, però mentre menys persones hi hagi en un lloc tancat, millor».

Les seves declaracions van en línia amb els arguments dels experts i dels polítics que estan fent front a la pandèmia i que asseguren que la majoria dels brots posteriors a l'estat d'alarma s'han produït en els àmbits familiars i socials. De fet, no hi ha dia sense conèixer-se notícies sobre festes d'aniversari, comunions, casaments o simples reunions que superen, per molt, els límits de deu persones com a màxim, o sis en algunes zones, com Catalunya, en les reunions socials.