Catalunya preveu assolir la immunitat de grup la pròxima tardor

Argimon considera que Catalunya pot millorar el rastreig des del punt de vista organitzatiu

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el 6 d'octubre del 2020
Argimon preveu que l'estiu del 2021 sigui millor que el d'aquest any | ACN

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, preveu que hi hagi immunitat de grup a Catalunya a la tardor. «El Nadal serà molt millor que aquest, el gruix de les persones susceptibles de vacunar-se ja s'hauran vacunat», ha dit en una entrevista al diari 'El Periódico', on també ha opinat que l'estiu també serà millor que el del 2020, però no encara com el del 2019.

Segons Argimon, una de les coses que pot millorar Catalunya és el rastreig, però no en quantitat de rastrejadors, sinó des del punt de vista organitzatiu. «El rastreig ha millorat, però li queda molt per millorar», ha apuntat. Sobre aquest Nadal, ha dit que «les coses haurien d'anar molt malament perquè no es mantingués» el pla aprovat pel Procicat.

Argimon també ha subratllat que és d'esperar que hi hagi un repunt per Nadal. De fet, les festes són el que més li preocupa ara mateix de la situació epidemiològica. En aquest sentit ha assenyalat que en alguns estats dels països que van celebrar Acció de Gràcies, com el Canadà i els Estats Units, s'ha produït un repunt. Per això, pot passar el mateix aquí amb Nadal perquè es tracten d'uns dies de molts moviments i de trobades. 

El secretari de Salut Pública espera que l'Rt no es consolidi per sobre de l'1 en els propers dies, però ha indicat que és molt possible que passi per Nadal i també després. En aquest sentit, ha advertit que tancar la restauració «sempre està sobre la taula». De moment, des de Salut treballen amb la possibilitat que a principis d'any hi hagi un increment de casos i d'ingressos hospitalaris i UCI. No obstant això, també treballen amb l'escenari que, finalment, no es produeixi un rebrot i es comenci amb el pla de vacunació.

Catalunya arribarà a la immunitat de grup a la tardor del 2021

En l'entrevista a 'El Periódico', Argimon ha explicat que està previst que per la Setmana Santa del 2021 hi hagi 450.000 catalans immunitzats però aquestes dades només correspondrien a la gent més vulnerable. A l'estiu es preveu haver vacunat a la gent major de 70-80 anys, amb factors de risc, quelcom que promet un estiu millor que el d'aquest 2020.

Seguint aquestes previsions, Catalunya assolirà la immunitat de grup a la tardor del 2021 quan ja hi haurà entre el 60-70% de la població vacunada. No obstant això, el secretari de Salut Pública ha assegurat que això no implicaria que tornéssim completament a la normalitat sinó que suposaria una «situació més normal de la que tenim ara».

La vacuna d'Oxford augmenta la seva eficàcia mitjana fins al 70,4%

Precisament, a inicis de setmana s'han anunciat bones notícies sobre una de les vacunes que Espanya ha comprat per poder posar en marxa el seu pla de vacunació. Investigadors de la Universitat d'Oxford i AstraZeneca han publicat que la vacuna d'Oxford presenta una eficàcia mitjana del 70,4%, amb dues dosis, segons han mostrat els primers resultats revisats de la fase III d'assajos clínics amb persones. L'estudi ha estat publicat a 'The Lancet' i es tracta del primer doblement revisat d'una vacuna contra el coronavirus en fase III.

En aquest estudi hi han participat 11.636 voluntaris del Regne Unit i Brasil, d'un rang d'edat entre 18 i 55 anys i, per tant, només el 12% superen els 56 anys. És a dir, l'assaig només s'ha pogut fer amb 5 persones de més de 55 anys quelcom que no permet avaluar l'eficàcia de la vacuna en els grups majors d'edat, però es preveu que aquesta dada es determini en anàlisis futures.


Comentaris

envia el comentari