El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el 6 d'octubre del 2020

Argimon es reincorpora a la feina després de superar el coronavirus

El secretari de Salut Pública de la Generalitat i director de l'Institut Català de la Salut (ICS) va ingressar el passat 19 d'octubre a l'hospital

El secretari de Salut Pública de la Generalitat i director de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, s'ha reincorporat aquest dilluns al treball després de superar el covid-19, que l'ha deixat apartat de la feina de casa des de mitjan octubre.

L'ICS ha compartit un tuit recollit per Europa Press en el qual es veu com el personal del ICS aplaudeix el retorn del secretari de Salut Pública. Argimon va donar positiu en coronavirus «per contacte estret amb un convivent» el passat 19 d'octubre, va ingressar en un hospital públic en estat estable i ha acabat l'aïllament amb hospitalització des del seu domicili. Argimon va deixar el passat divendres 30 d'octubre l'hospital públic on estava ingressat. 

Tal com es pot veure en el vídeo publicat pel compte oficial de l'ICS, en retornar, Argimon ha rebut una calorosa benvinguda amb aplaudiments de tot el personal a l'edifici

El Govern integra la sanitat privada al sistema públic

Paral·lelament, el passat divendres, 6 de novembre, el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, va anunciar que l'Executiu català ha integrat les mútues d'accidents de treball i els centres de sanitat privats en el global del sistema públic de salut de manera temporal per a «anticipar-se a l'augment de pressió assistencial» derivat del coronavirus.

Ho va explicar en roda de premsa al costat del coordinador de la unitat de seguiment del Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, en la qual va concretar que la xarxa d'unitats de vigilància intensiva (UCI) del sistema està al 87% de la seva capacitat.

Ramentol va precisar que, amb aquesta integració, la suma total persones en llits de crítics a Catalunya per Covid-19 —tant públics com privats— és de 541, la qual cosa suposa un 57% del total d'ingressats en les UCI catalanes.

D'aquesta manera, la capacitat total d'UCI catalanes passa a ser de prop de 1.100 llits de crítics, en sumar les 900 del sistema públic amb les 200 del sistema privat, encara que fonts del departament han matisat que aquesta xifra és «molt variable» perquè poden anar ampliant el número.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, va signar el dia abans, el dijous 5, una instrucció «paral·lela» a la que es va signar durant la primera ona de la pandèmia per a reproduir aquesta mesura, segons el parer de Ramentol, reeixida per a la integració dels centres privats.

Després de la primera onada, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar una auditoria per a avaluar el finançament dels hospitals privats, però Ramentol va explicar la setmana passada que hauran d'esperar els resultats d'aquesta auditoria.