Voluntaris d'Arrel Fundació parlant amb una dona que viu al carrer a Barcelona

El problema que s'amaga rere la mort per fred de dos sensesostre a Catalunya

Des de la Fundació Arrels reclamen mesures de llarga durada

Aquest dilluns a la nit es feia públic que s'havien trobat dos homes morts als carrers de Barcelona, tots dos sense sostres. Davant d'aquests fets, la Fundació Arrels ha volgut alertar de «l'estigmatització» que pateixen les persones sense llar que rebutgen traslladar-se a allotjaments temporals per refugiar-se del fred.

En declaracions a l'ACN, el director de l'entitat, Ferran Busquets, ha lamentat que després de la mort de dues persones sense llar al carrer es va posar el focus en què una de les persones s'havia negat prèviament a anar a un alberg temporal. «Els albergs no són ni la solució ni el model adient», ha sentenciat.

Cal trobar una solució «definitiva»

Per a Busquets cal una solució «definitiva i no temporal» i ha remarcat que ara mateix les accions estan «basades en factors meteorològics». «No s'ha de fer accions d'estiu i d'hivern, sinó que s'ha de fer que no hi hagi gent dormint al carrer», conclou. 

Busquets ha admès que els preocupa l'estigmatització que pateixen aquestes persones, i ha defensat que en alguns casos no anar a un allotjament temporal «potser és una bona decisió» perquè sovint implica deixar un espai del carrer que les persones ja s'han fet seu, on hi poden tenir mantes i un matalàs, només per pocs dies.

En aquests albergs temporals sovint no s'hi pot desplaçar tot aquest material, ni els animals de companyia, de manera que algunes persones prefereixen no deixar el carrer només per pocs dies i no hi van. «Ho deixes tot, vas a l'alberg i després has de tornar a començar, i a vegades això es fa tan dur i complicat que prefereixen no anar-hi», ha explicat.

Fenòmens meteorològics adversos el 79% dels dies de l'any

El director de la Fundació ha demanat a les administracions que no es faci accions només centrades en els factors meteorològics per combatre la problemàtica. Segons ha explicat, això no és efectiu perquè les persones sense llar pateixen les inclemències de temps tant en dies de molt fred com de molta calor o de pluja. Això, segons un estudi de l'entitat, passa en el 79% dels dies de l'any, de manera que el que creuen que cal és solucions «definitives».

Una de les víctimes, coneguda per la Fundació

Busquets ha explicat que Arrels coneixia una de les persones mortes, de 38 anys, que havia anat en diverses ocasions al centre de la Fundació durant els darrers sis anys. En el cas de la segona persona, trobada al Parc de la Ciutadella, ni Arrels ni l'Ajuntament hi havia tingut mai contacte. Busquets ha apuntat que en els dos casos és probable que hagin mort de fred –els fets van tenir lloc en plena onada de fred durant el temporal Filomena- però ha remarcat que fins que no acabi l'autòpsia no es podrà confirmar.

Aquest dilluns es va trobar dos homes morts als carrers de Barcelona. Una de les víctimes es va trobar cap a les nou del matí a la zona de la Barceloneta, mentre que la segona es va trobar al parc de la Ciutadella. L'Ajuntament de Barcelona ha confirmat que en cap dels dos casos s'ha detectat signes de violència.