Comença la campanya de prevenció de la grip amb 1,2 milions de vacunes a Catalunya

Salut vol prevenir també altres malalties d'hivern com la bronquiolitis

El sistema sanitari públic català ha iniciat aquest dilluns la campanya de vacunació per prevenir la grip aquest hivern amb l'adquisició d'1,2 milions de vacunes que ja es troben disponibles als CAP i als centres vacunals. Aquest any, Salut té la vista posada a millorar la cobertura per a majors de 60 anys, persones amb problemes de salut crònics, embarassades, professionals sanitaris i, per primer any, nadons prematurs.

Així ho ha explicat la  consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en la roda de premsa d'aquest matí. Vergés ha destacat que el  pla per prevenir les malalties d'hivern compta amb una partida de 21,4 milions d'euros, set més que l'any anterior.

Salut fa una crida per prevenir les malalties d'hivern

Aquesta partida també servirà per organitzar el sistema davant l'augment de la demanda i augmentar un 50% la capacitat d'atenció del número 061, i ha remarcat que, a més de la grip, hi ha altres malalties respiratòries, com ara l'epidèmia de bronquiolitis que va tenir un gran impacte en la població catalana la temporada anterior.

«Som personal de risc i ens hem de vacunar»

Sobre els professionals sanitaris, Vergés ha recordat en la roda de premsa que encara cal «insistir» perquè s'assoleixi l'objectiu de vacunació del 40%. L'any passat, ha dit, es va millorar el percentatge passant del 23,3% al 28,05%, però encara és lluny de l'objectiu. Un dels professionals que ja ho ha fet és el Jeroni Marín, auxiliar d'infermeria del CAP Onze de Setembre de la capital del Segrià. Assegura que ho fa cada any perquè és una manera de «prevenir» i si acabes agafant la malaltia, «no és tant potent i es mitiguen una mica els seus efectes». Marín ha remarcat que  els metges i auxiliars que treballen en centres de salut són «personal de risc» i per això s'han de vacunar.

Aconsella per primer cop vacunar infants prematurs

Enguany el consell de vacunar-se contra la grip s'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha assegurat que «està demostrat que el col·lectiu té una morbilitat molt més important», és a dir, que tenen més problemes de malalties de tipus respiratoris, pneumonies, etc.

  

  

 Catalunya hi ha 700 centres vacunals des d'on es distribuiran els més d'1,2 milions de vacunes,

Bronquiolitis i altres malalties d'hivern

Més enllà de la grip,  la campanya comunicativa d'aquest any se centra també en la prevenció d'altres malalties d'hivern. «La grip no és l'única malaltia que es produeix a l'hivern, segurament és la més mediàtica, però també hi ha altres virus i infeccions respiratòries que ocasionen increments importants de la demanda assistencial, com l'epidèmia de la bronquiolitis», ha dit Vergés.

Per això, els pòsters i altres materials comunicatius adreçats a la ciutadania  aconsellen en línies generals rentar-se les mans amb freqüència, beure aigua sovint o ventilar espais tancats, a més d'abrigar-se.  Segons Joan Guix, el fet que a l'hivern les persones es concentrin més en espais tancats que la resta de l'any fa que la transmissió sigui «més curta».

També et pot interessar...