La pandèmia de la covid-19 continua perdent força en gran part del món. A més, són cada vegada més els experts que afirmen que al 2022 podria finalitzar.
Tot i que s'acabi aquesta pandèmia, la humanitat seguirà estant alerta, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). I és que una de les grans amenaces per al món és el canvi climàtic.
Unes 300 organitzacions, en representació de 45 milions de professionals sanitaris de tot el món, han escrit una carta. En la missiva, preguen als governs que prenguin mesures per a lluitar contra el canvi climàtic. Així, es podrà evitar la «imminent catàstrofe sanitària» que ha de venir.
«Com a professionals i treballadors de la salut, reconeixem la nostra obligació ètica de pronunciar-nos sobre aquesta crisi que creix tan ràpidament. Podria ser molt més catastròfica i duradora que la pandèmia de la covid-19. Instem els governs a estar a l'altura de les seves responsabilitats i protegeixin la població de la crisi climàtica», afirmen.
L'OMS alerta de la greu problemàtica del canvi climàtic
Al seu torn, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat un informe especial sobre el canvi climàtic i la salut. Ho ha fet a pocs dies de la Vint-i-sisena Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26).
«La crema de combustibles fòssils ens està matant. El canvi climàtic és la pitjor amenaça per a la salut a què s'enfronta la humanitat. Tot i que ningú està fora de perill dels impactes del canvi climàtic sobre la salut, els més vulnerables i desfavorits els pateixen de manera desproporcionada», sentencia.
Segons l'informe de l'OMS, la crema de combustibles fòssils provoca tretze morts per minut al món. Així doncs, l'organització demana que s'adoptin «mesures transformadores en tots els sectors» per a protegir la salut de la gent.
L'asturiana María Neira, directora de Medi Ambient de l'OMS, explica que reduir la contaminació permetria el següent: «Abaixaria el nombre total de morts a tot el món per contaminació de l'aire en un 80% i reduiria dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle».
A més, Neira exposa que un gir cap a dietes vegetals «podria reduir les emissions globals, així com garantir sistemes alimentaris més resilients per a evitar els 5,1 milions de morts relacionades amb la dieta que es preveuen per al 2050».
D'altra banda, els professionals mèdics assenyalen que cal limitar l'escalfament global a 1,5 °C. A més, sostenen que la salut i la igualtat han de ser «fonamentals per a totes les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic».
Així mateix, s'exigeix que els països afrontin «compromisos climàtics nacionals ambiciosos si volen mantenir una recuperació saludable i ecològica de la pandèmia de la covid-19».
L'OMS llança diverses recomanacions climàtiques i de salut
Per a finalitzar, l'informe de l'OMS engloba deu consells que destaquen la «necessitat urgent» i les «nombroses oportunitats» perquè els governs prioritzin la salut en el règim climàtic internacional.
Comprometre's amb una «recuperació saludable, verda i justa de la pandèmia» és un d'ells. «Posar la salut i la justícia social al centre de les converses sobre el clima de l'ONU, ja que la nostra salut no és negociable», diu un altre.
També advoquen per «aprofitar els beneficis per a la salut de l'acció climàtica. Construir sistemes i instal·lacions de salut resilients al clima i ambientalment sostenibles». A més de donar suport a l'adaptació a la salut i en tots els sectors.
L'OMS vol «crear sistemes energètics que protegeixin i millorin el clima i la salut i protegir i restaurar la natura com a fonament de la nostra salut». També vol «fomentar la producció d'aliments sostenibles i resilients i dietes més assequibles i nutritives».