Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Lava baixant cap a les cases

El temor amb el volcà de La Palma ara mateix: la cosa pot empitjorar

Els experts es preparen per una situació molt pitjor

El volcà Cumbre Vieja fa més de 26 que està en erupció i no sembla que vulgui parar. La seva activitat s'ha incrementat i ara el magma és molt més fluid i amenaça altres zones de La Palma. Milers de persones han hagut d'abandonar les seves llars davant de l'avanç de les colades de lava.

A més, l'illa se sotmet a una successió constant de terratrèmols perceptibles. Les tremolors arriben al 4,5 de l'escala Richter, un fet totalment angoixant i incert.

La devastació arriba a les 680 hectàrees i més de 1.500 habitatges destrossats, segons Copernicus, el programa d'observació de la Unió Europea.

Tres colades mantenen els professionals d'Emergències del PEVOLCA en alerta i ja han evacuat un altre barri de Los Llanos de Aridane. Una evacuació que se suma a la de 800 persones del barri de La Laguna, duta a terme el passat dimarts, 12 d'octubre.

El volcà de Cumbre Vieja no cessarà a curt termini

Les imatges que arriben des de La Palma són devastadores. El volcà no mostra signes de debilitat i els experts auguren que seguirà així durant un temps prolongat. Des que va entrar en erupció, els científics n'analitzen cada mostra i els resultats no auguren que cessi a curt o mitjà termini.

Les emissions de diòxid de sofre augmenten i ja s'han registrat prop de 17.000 tones diàries expulsades. Una xifra que dista molt de les 100 tones que s'haurien d'expulsar per considerar que el volcà s'està apagant.

Tampoc els moviments sísmics assenyalen la disminució de la seva força. Només la nit passada es van registrar més de 50 terratrèmols, el que indica una deformació important dins del volcà.

La cambra magmàtica es podria estar recarregant

Molt abans que el volcà de Cumbre Vieja entrés en erupció, els moviments sísmics a la zona anunciaven el desastre. Gràcies a l'estudi dels científics, es va poder evacuar la zona sense més danys que els materials.

Aquests moviments són els que ara mantenen en alerta els experts del PEVOLCA. Cada dia es registren noves tremolors que podrien anunciar un empitjorament de la situació actual.

La seva erupció segueix en marxa i el nivell d'explosivitat se situa al 2. No obstant això, els moviments sísmics són els únics que poden determinar què està succeint dins el nucli. Els investigadors es mouen en dues teories.

La primera és que podria estar buidant el magma, fet que produeix un reajustament de la zona que es tradueix en aquestes tremolors. La segona opció, que la cambra magmàtica està recarregant.

Aquesta és la hipòtesi que més preocupa els sismòlegs i vulcanòlegs. En aquest cas, la cosa podria anar a pitjor. Una recàrrega de la cambra magmàtica implicaria un allargament temporal de l'erupció del volcà.

La cambra és la zona del volcà on s'emmagatzema el magma, el conjunt de gasos i roques que expulsa cap a l'exterior. De ser així, l'erupció no s'acabaria a curt termini a causa de l'arribada constant de magma.

El terratrèmol registrat més intens

No obstant això, tot i les tremolors registrades, els experts descarten que s'obri una nova boca. De moment, la qualitat de l'aire segueix sent bona, però si canvia es podrien decretar nous confinaments.

El moviment sísmic detectat ahir a la nit va superar els nivells registrats des que va començar el procés eruptiu. Va afectar tota l'illa i és un senyal inequívoc de la intensitat que presenta el volcà de Cumbre Vieja.

Per aquest motiu, els experts estan molt segurs que la seva activitat continuarà durant molts dies a l'espera de senyals que indiquin el contrari.