Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia d'una enfermera preparant una vacuna.

Arriba a Espanya una nova vacuna contra el coronavirus que té un gran avantatge

A Espanya ja hi ha cinc sèrums que es poden inocular per a lluitar contra la covid-19

Espanya ja té el primer lot de vacunes Nuvaxovid, de Novavax. Amb aquest, al nostre país ja es poden administrar cinc sèrums diferents contra el coronavirus.

Nova vacuna contra la covid-19

Aquesta setmana, el Ministeri de Sanitat ha informat de l'arribada d'un primer carregament amb 800.000 dosis de Nuvaxovid. La fórmula, aprovada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), té una peculiaritat: és la primera que està basada en una plataforma de proteïnes recombinants.

Sanitat recomana que s'inoculi «a persones que no s'han pogut vacunar o que no tenen la pauta completa perquè tenen al·lèrgia a algun component de les altres vacunes disponibles o per altres indicacions mèdiques».

Infermer vacunant un nen.
A Espanya ja es pot administrar la vacuna de Novavax | Europa Press

La vacuna de Nuvaxovid, coneguda com a NVX-CoV2373, també s'ha començat a distribuir per altres països europeus. Alemanya, França i Àustria han sigut els primers a tenir aquest nou sèrum, del qual van rebre els primers lots el 23 de febrer.

Segons un comunicat de la companyia, s'han completat els procediments de prova i alliberament. Per això, «des d'aquesta setmana» les dosis de Nuvaxovid s'estan enviant des del centre de distribució de Novavax, que és a Holanda, als països europeus.

Per part seva, la Comissió Europea (CE) va concedir l'autorització necessària de comercialització a Nuvaxovid per a prevenir la infecció causada pel SARS-CoV-2 en persones de 18 anys o més.

Fotografia d'un home vacunant-se.
De moment, Nuvaxovid s'inocularà als majors d'edat | GTRES

Tot i això, Novavax espera presentar a les autoritats reguladores de tot el món una sol·licitud d'autorització perquè la seva vacuna també es pugui administrar a la població d'entre 12 i 17 anys. L'objectiu és fer-ho durant aquest primer trimestre del 2022.

La veritat és que Novavax i la Comissió Europea ja tenen un acord de compra anticipada d'aproximadament 100 milions de vacunes Nuvaxovid. I hi ha la possibilitat de comprar més dosis d'aquí a poc.

De moment, fins al segon trimestre de l'any en curs, Novavax ha rebut un compromís de comandes de la CE de gairebé 70 milions de dosis. Cal destacar que les dosis inicials van ser fabricades pel soci de Novavax, el Serum Institute of India, que és el fabricant de vacunes més gran del món per volum.

Eficàcia més que demostrada

L'eficàcia i la seguretat d'aquesta cinquena vacuna aprovada al nostre país s'ha avaluat i comprovat en diversos estudis. En un d'aquests, es va observar que l'eficàcia de Nuvaxovid set dies després de la segona dosi va ser del 90,4%. I entre els vacunats que van agafar la covid, no hi va haver cap cas greu.

La nova vacuna contra la COVID-19 no necessita agulles
L'eficàcia de Nuvaxovid s'ha demostrat en diversos estudis | Europa Press

Segons un altre estudi, al cap d'una setmana de l'administració de la segona dosi, l'eficàcia era del 89,7%. Tots dos estudis es van dur a terme quan predominava la variant alfa.

Possibles efectes adversos

Com la resta de vacunes, aquesta també pot produir algun efecte secundari. La seguretat de Nuvaxovid es va avaluar en una anàlisi provisional de les dades agrupades de cinc assajos fets a Sud-àfrica, al Regne Unit, a Austràlia, a Mèxic i als Estats Units.

Al voltant de 50.000 participants majors de 18 anys van rebre almenys una dosi d'aquest sèrum.

Una dona amb signes de cansament i fatiga
El cansament i la fatiga són possibles efectes adversos d'aquesta nova vacuna | Getty Images

Les reaccions adverses que van presentar no van ser gens greus. Les més freqüents van ser la sensibilitat al lloc de la inoculació, fatiga i cansament. El malestar general també va ser força habitual entre els efectes secundaris.

Alguns vacunats també van tenir nàusees i vòmits, tot i que en menor mesura.

Aquests efectes es van produir amb més freqüència entre els participants més joves. Hi va haver més incidència de reaccions adverses al grup d'edat de 18 a 65 anys que al de més grans de 65 anys.

La veritat és que en general totes van ser d'intensitat lleu a moderada i amb una mitjana de durada inferior o igual a dos dies per als esdeveniments locals. En el cas dels esdeveniments sistèmics, va ser igual o inferior a un dia després de la vacunació.