L'últim atac de Rússia contra Ucraïna ha estat a punt de provocar una gran catàstrofe. Aquesta matinada, les tropes de Putin han posat el focus sobre la central nuclear de Zaporíjia, una de les més grans d'Europa. El foc ha afectat una superfície de 2.000 metres quadrats, i s'ha sufocat a les 6:20.
L'espai que s'ha cremat és fora de la planta. Les autoritats ucraïneses han volgut traslladar un missatge de tranquil·litat, ja que els nivells de radioactivitat es troben dins de la normalitat. En qualsevol cas, ha estat a punt de fregar-se la tragèdia.
German Galusxenko, el ministre d'Energia d'Ucraïna, ha advertit que l'actuació de Rússia gairebé deixa el món a la vora de la catàstrofe nuclear més gran de la història. Ha assenyalat que «l'agressor segueix clavant cops demolidors, no l'aturen ni els milers de víctimes ni els danys que ha ocasionat».
Entén que, després d'aquest atac, Rússia ja no es conformen a destrossar Ucraïna. «Ara volen destruir tothom», ha apuntat al seu perfil de Facebook. L'exèrcit rus ha utilitzat foc de tancs i d'artilleria i coets contra la central nuclear «saben les conseqüències que se'n derivarien».
El ministre ha revelat que som davant d'«una guerra d'aniquilació de la humanitat i del nostre planeta. La seguretat nuclear no preocupa l'enemic».
I és que a Ucraïna han arribat a témer el pitjor. L'incendi desfermat a la central nuclear després dels trets de les forces russes ha fet saltar totes les ànimes. El responsable d'Afers Exteriors del país, Dimitro Kuleba, ha demanat que cessin els atacs sobre la central.
«En cas que esclatés», la catàstrofe «seria deu vegades pitjor que la de Txernòbil». A través de Twitter, ha explicat que «l'exèrcit rus està disparant des de tots els flancs sobre Zaporíjia. Han de parar el foc immediatament i permetre als bombers establir una zona de seguretat».
La Guàrdia Nacional ha confirmat l'atac sobre la central nuclear ucraïnesa. Han explicat que s'hi quedaran «per a defensar-la" i que hi ha una «amenaça real de perill nuclear», segons els responsables de la instal·lació.
Per mitjà d'un vídeo, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat que paralitzin els bombardejos. Ha denunciat que «estan disparant a unitats nuclears» i que possiblement van «equipats amb càmeres termogràfiques».
Aquestes últimes hores, Zelenski ha estat en contacte permanent amb el president dels Estats Units, Joe Biden. A la Casa Blanca hi ha certa preocupació per aquest incendi. Biden, en un comunicat, ha demanat el «cessament de les seves activitats militars a la zona per a permetre que els bombers accedeixin al lloc».
El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, s'ha expressat d'una manera molt semblant. Ha condemnat l'actuació de Rússia i ha demanat «que els serveis s'emergència puguin entrar a la central sense restriccions».
Ucraïna ha viscut moments de molta tensió
En un primer moment, les tropes de Rússia han impedit el pas als bombers, segons les autoritats ucraïneses. Les agències de notícies locals recullen que a primera hora del matí s'ha confirmat que la planta estava «assegurada», sense cap mena de risc.
Han especificat que «no s'han registrat canvis als nivells de radiació a la zona». L'alcalde d'Energodar, on s'ubica la instal·lació, ha explicat que «els enfrontaments continuen en augment. La Guàrdia Nacional sosté la defensa».
L'empresa nacional Energoatom denunciava que l'atac «és una violació greu de la seguretat de la planta nuclear més gran d'Europa». I afegia que «pot tenir conseqüències greus i tràgiques a tot el món».
En vista del que ha passat aquests últims dies, els veïns de Zaporíjia i Energodar han decidit prendre mesures. Han bloquejat les carreteres per a frenar l'avenç de Rússia, però finalment les tropes de Putin han pogut accedir al territori.