Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gent amb mascareta al carrer

Espanya ja suma més de 100.000 morts per Covid, però posa la data més esperada

Ja s'ha arribat a la xifra de 100.000 morts per coronavirus a Espanya, però no tot són males notícies

El coronavirus és l'etern malson que encara no ha arribat al final. Ja fa dos anys que va començar la pandèmia i la societat encara té una certa por de contraure el virus. Com és lògic, ja que la pandèmia ja ha registrat un total d'11.054.888 contagis des que va començar.

Tot i això, durant aquestes últimes setmanes les xifres de morts per Covid-19 a Espanya han anat disminuint. Una notícia molt esperançadora per la societat, ja que podria indicar que el final de la pandèmia podria estar apropant-se.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.
Les xifres de víctimes mortals per coronavirus han anat disminuint durant aquestes últimes paraules. | GTRES

 

La incidència acumulada els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants se situa en 486,34, una dada que evidencia la tendència a la baixa de l'evolució de la pandèmia. Amb aquesta dada, Espanya ja no es troba en risc màxim després de situar-se per sota dels 500 casos per cada 100.000 habitants.

Tots els indicadors han anat disminuint des de fa un mes. Els contagis i les hospitalitzacions han anat minvant fins al punt de poder donar pràcticament per superada la sisena onada. Tot i això, la mortalitat que s'ha registrat en aquesta última onada de coronavirus és molt superior a la quarta i la cinquena. A la quarta i cinquena onada es van registrar 8.228 i 6.180 defuncions, respectivament.

Un sanitari amb EPI i un pacient amb covid.
Les hospitalitzacions per coronavirus també han disminuït. | María José López / Europa Press
 

Per la seva banda, la sisena onada va començar a finals de novembre. Durant aquest mes la tendència de contagis i hospitalitzacions va créixer considerablement, i al desembre ja s'havia produït un gran increment de casos.

Només el desembre de l'any passat es van registrar 1.490 morts per coronavirus. Al gener la xifra va ser de 4.060 morts per Covid-19 i al febrer s'ha tancat el mes amb 6.250 morts per Covid-19. Unes dades que evidencien que la mortalitat d'aquesta onada ha estat molt superior.

Espanya arriba als 100.000 morts per coronavirus

El nombre de víctimes mortals que ha deixat la sisena onada no ha deixat ningú indiferent. Tot i que el 91% de la població espanyola compta amb la pauta completa de vacunació, la sisena onada ha deixat uns números d'escàndol respecte a les morts. I, encara que estar vacunat no t'eximeix de contraure el virus, la inoculació evita contraure'l de forma greu.

Tot i això, sembla evident que la vacunació no ha estat una mesura suficient ni determinant per frenar al nombre de morts. Dimecres passat, Espanya notificava que ja s'havia arribat a les 100.000 morts per coronavirus des que va començar la pandèmia. Més concretament, 100.037 persones han mort amb una prova diagnòstica positiva des que va arribar el coronavirus al nostre país.

També cal destacar que no tot són males notícies, actualment només 6.188 persones romanen ingressades als hospitals a causa del coronavirus. Així que l'ocupació hospitalària se situa al 13,04% per cada 100.000 habitants.

La veritat és que les xifres evidencien que la sisena onada sembla estar arribant al final i, amb això, arriben les bones notícies per part del Govern espanyol.

El Govern espanyol anuncia la notícia més esperada

Carolina Darias va anunciar després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) que el 10 de març les comunitats autònomes es reuniran per establir una nova estratègia de vigilància de salut global.

Un document que no s'actualitza des del 2011 i que ara abordarà «la transició cap al nou sistema de vigilància del nou coronavirus». La ministra de Sanitat també va recalcar que això és perquè «la situació actual va pel bon camí i progressem adequadament».

Imatge d'una nena traient-se la mascareta.
La mascareta aviat podria deixar de ser obligatòria en espais tancats. | EP
 

En aquest sentit, tot apunta que Espanya es podria començar a plantejar la retirada progressiva de la mascareta en espais tancats. Les comunitats autònomes fa setmanes que reclamen aquesta mesura a Sanitat i així poder fer un pas endavant per a poder donar per finalitzada la pandèmia.

Per la seva banda, Pedro Sánchez va confirmar que aviat s'avançarà en aquesta qüestió, encara que es farà «quan l'evidència científica ho corrobori». Encara que la data per fer el pas podria ser a prop després de les bones dades de l'evolució del coronavirus.