Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona amb expressió de sorpresa, un cotxe detingut per un agent de trànsit i bitllets i monedes d?euro.

Si arriba una multa de l'estranger, estàs obligat a pagar-la? La DGT no deixa dubtes

Pren nota del que et pot passar en cas de cometre una infracció de trànsit fora de les nostres fronteres

La DGT ha aclarit aquest dubte que afecta molts conductors espanyols que han comès infraccions a altres països, especialment a Europa.

Des de l'any 2015, hi ha un acord de col·laboració entre els països de la Unió Europea per intercanviar informació sobre multes de trànsit. Això vol dir que, si reps una multa a qualsevol país membre de la UE, estàs legalment obligat a pagar-la.

Com funcionen les multes a l'estranger?

Quan cometeu una infracció a l'estranger, les autoritats del país on es va cometre la falta tenen el dret d'enviar-vos una multa a la vostra adreça a Espanya.

Imatge d'un cotxe amb un agent de la Guàrdia Civil i una altra de diversos bitllets d'euros
Compte amb les multes que ens poden posar a l'estranger | Europa Press, Getty Images

Aquest procés és possible gràcies a la Directiva Europea 2015/413, que permet als països intercanviar dades dels vehicles i dels propietaris. Així, si les càmeres de trànsit o agents de seguretat us identifiquen cometent una infracció, aquesta informació arribarà a la DGT. I la multa s'emetrà al vostre nom.

El que passa si no pagues una multa de l'estranger

Ignorar una multa de l'estranger pot tenir conseqüències. Com que no la paga, corres el risc que les autoritats del país en qüestió prenguin mesures més dràstiques.

Aquestes poden incloure sancions addicionals, la prohibició d'entrada o la retenció del vehicle si tornes a aquest país. És important recordar que les multes a Europa no caduquen fàcilment, i les autoritats poden perseguir-ne el pagament durant diversos anys.

Muntatge amb un agent de la Guàrdia Civil de trànsit amb un conductor dins d'un cotxe vermell, una mà amb diversos bitllets d'euro i el logotip de la DGT
Tingues molt de compte perquè la DGT ho ha aclarit tot | Europa Press, Getty Images, DGT

A més, encara que la multa l'enviï un altre país, no vol dir que estigui exempta de mesures coercitives dins d'Espanya. Alguns països tenen acords que permeten l'embargament de béns o comptes bancaris si s'ignora el pagament.

Perdo punts del carnet?

Una pregunta molt freqüent és si perdreu punts del carnet de conduir en rebre una multa a l'estranger. La resposta és no, ja que el sistema de punts és exclusiu a Espanya.

Les infraccions comeses a altres països no afectaran els teus punts, encara que sí que hauràs de pagar la multa. L'única excepció seria si cometes la infracció a un país on tens residència o el teu carnet està emès, ja que en aquest cas podries estar subjecte a les normes locals.

Infraccions que es notifiquen

Els tipus d'infraccions que poden generar una multa inclouen, entre d'altres:

  • Excés de velocitat.
  • No respectar semàfors o senyals de trànsit.
  • Conduir sota els efectes de l'alcohol o drogues.
  • No utilitzeu el cinturó de seguretat.
  • Ús indegut del telèfon mòbil al volant.

Són infraccions que la DGT i les autoritats europees consideren greus, i per això s'apliquen mesures de cooperació entre països.

Si reps una multa de l'estranger, esteu obligats a pagar-la, especialment si es tracta d'una infracció comesa dins de la Unió Europea. Encara que no perdràs punts al teu carnet espanyol, la multa continua sent vàlida. I les conseqüències per no pagar-la es poden complicar, tant dins com fora d'Espanya.