Dos sanitaris a un hospital

Arriba la variant de Covid més transmissible: els 9 símptomes de 'Kraken'

La variant 'Kraken' destaca per la seva gran capacitat de transmissibilitat

La nova variant de la Covid, que es coneix com a 'Kraken', ja ha arribat a Espanya. Els experts en la matèria adverteixen de la gran capacitat de transmissió. Perquè la puguis identificar amb més facilitat, nosaltres t'oferim els 9 símptomes amb què es presenta.

Els epidemiòlegs coincideixen en la seva facilitat per al contagi, amb una presència important en uns quants països del món. L'especialista en malalties infeccioses, la doctora Shira Doron, revela que «l'ascens ha estat agut i sorprenent». El repunt de casos ha estat notable les últimes setmanes, sobretot als Estats Units, a la Xina i a Europa. En qualsevol cas, la comunitat científica advoca per la prudència. No hi ha estudis que demostrin que el 'Kraken' (XBB.1.5.) resulti més greu que els seus antecessors.

El president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, ha explicat a RAC1 que «els casos greus augmentaran si augmenten les infeccions». Tanmateix, va aclarir que això era més un «tema estadístic», ja que «la proporció no canvia».

Els símptomes més freqüents de la nova variant

Els experts indiquen que els símptomes de 'Kraken' són molt similars als de les altres variants del cep òmicron. En general, a la majoria dels casos apareixen de manera lleu. Els que ja ho han patit solen notar febre, mal de coll, tos, fatiga, mucositat, congestió nasal i mal de cap. També es presenta amb pèrdua de gust i olfacte, a més de molèsties a les articulacions.

Andrew Pekosw, viròleg de la Universitat de Johns Hopkins, afirmava que els símptomes «són molt similars» als experimentats fins ara. Segons sembla, «és una mica menys probable que apareguin els símptomes més greus».

Home amb dolor
La febre és un dels símptomes d'aquesta nova variant. | GETTY IMAGES

Hi ha diferències respecte a altres variants?

En els darrers mesos s'han detectat diferents variants d'òmicron. A més de 'Kraken', també han aparegut 'Gos de l'infern' i 'Malson'. Els experts no troben grans diferències entre elles.

Els viròlegs també coincideixen en la importància de la vacunació, apunta Allison Arwady, del Departament de Salut Pública de Chicago. Considera que, amb la dosi de reforç, els símptomes experimentats «s'assemblen més als d'un refredat que als d'una grip». També explica que no s'han apreciat febres excessivament altes.

Als Estats Units, aquesta variant ja representa més del 40 % dels casos de contagi per Covid. D'altra banda, a Europa la situació està una mica més alentida. És cert que va creixent, sobretot al Regne Unit, però el percentatge encara no supera el 2 %. Tot fa indicar que la tendència de 'Kraken' anirà en augment fins a convertir-se en la variant dominant.

On es van detectar els primers casos de 'Kraken'?

Fa només quatre dies es coneixia que aquesta variant d'òmicron arribava a Espanya. Les primeres comunitats a patir-ho van ser Euskadi, amb un parell de casos, i Catalunya, amb només un. Per tant, Espanya es convertia en el 29è del món a comptar amb la presència del 'Kraken'. El seu impacte resulta molt recent, ja que els informes demostren que fins al 3 de gener no es va recollir cap episodi d'aquestes característiques.

Pel que fa al nom escollit per anomenar XBB.1.5., el professor Ryan Gregory s'encarrega de treure'ns de dubtes. Va rebre aquest nom pel «seu creixement rècord, la seva fuita immune molt alta». El vinculen amb un monstre marí que, segons la mitologia grega, apareixia davant de les costes de Noruega.

Un cop més, els viròlegs incideixen en la importància de vacunar-se. Sobretot, per reduir els símptomes més greus que es puguin produir. Fan especial èmfasi en la població més vulnerable, entre els quals hi ha les persones de més edat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp