Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bitllets de vint, cinquanta i deu euros

Arriben bitllets falsos a Espanya: el truc per detectar-los i que no t'enganyin

La Policia Nacional ha advertit de l'existència dels bitllets a través de Twitter

Bitllets de vint, cinquanta i deu euros
La Policia Nacional assegura que els bitllets falsos són fàcils de detectar | Unsplash

Els estafadors  mai descansen, i això és un fet. Amb el confinament, fins i tot han incrementat els intents de 'phishing' (estafes de ciberdelinqüents que es fan passar per entitats per robar les teves dades personals i bancàries), i les estafes 'físiques' tampoc han deixat de ser comunes. I és que, a través del seu compte de Twitter, la Policia Nacional  ha advertit d'una nova estafa: s'estan començant a estendre bitllets falsos per tot el país.

«Molt ull, si us plau, retuiteja perquè els teus seguidors estiguin atents! Hem detectat l'aparició de bitllets falsos a tot Espanya d'aquesta mena», es pot llegir en una piulada de la Policia Nacional. Els habituals són els de 5, 10, 20 i 50 euros, però els que més s'estan trobant són els de  5 i 10 euros. A través de Twitter, la Policia Nacional també ha explicat «com evitar  que et colin un».

Fixa't bé: són fàcils de detectar

El primer en què ens hem de fixar és en la qualitat  del bitllet: «són de baixa qualitat i relativament fàcils de distingir». Al vídeo, es pot llegir una frase en anglès en els laterals del bitllet fals que posa «this is not legal tendir, it 's used for motion props», que vol dir que no és un bitllet legal.

I és que, els bitllets legals tenen les sigles del Banc Central Europeu en només un dels seus laterals. Segons ha explicat la Policia Nacional, aquesta mena de bitllets falsos s'utilitzen en peces audiovisuals  com espots publicitaris o pel·lícules. Si trobes un d'aquests bitllets, has d'anar a la comissaria  més propera perquè el retirin.

També hi ha monedes falses

Els bitllets falsos no són l'única manera d'enganyar a la població. I és que, al llarg dels últims mesos, la Guàrdia Civil  també ha advertit sobre que hi ha alguns estafadors  que utilitzen la moneda  de cinc rand sud-africans, que és molt similar a la de 2 euros: «és molt similar a la de 2 euros, però realment val 0,30 euros».

Com aquesta, hi ha altres tipus de monedes similars amb les d'1 euro o 2: els 10 pesos uruguaians o els 100 pesos xilens, el dòlar jamaicà o el bolivià, serien alguns dels exemples. És important que, cada vegada que et retornin una moneda en algun establiment, comprovis com és. Aquesta estafa  ens afecta a tots i els propietaris  de negocis que treballen amb diners han de prestar especial atenció a la detecció d'aquests diners falsos.