Imatge d'una noia tapant-se de la pluja a Anglaterra.

Arriba un canvi sobtat de temps aquest cap de setmana: pluges, sol, tempestes i fred

Tant dissabte com diumenge s'espera un clima més fred, amb precipitacions i fins i tot nevades en alguns punts de la geografia catalana

Després d'uns dies de temperatures pròpies de començament d'estiu i llargues estones de sol, aquest cap de setmana el temps patirà un gir de 180º. Durant aquests dies d'inici d'abril, el fred i les precipitacions afectaran bona part de les comarques catalanes. No obstant això, aquest episodi serà passatger i en començar la setmana tornarà el sol i la calma.

Aquest dissabte, 1 d'abril, ens llevarem amb un cel mig ennuvolat o cobert a bona part de Catalunya. El sol d'aquests dies deixarà pas a un ambient més fred i humit on els termòmetres baixaran entre 5 i 8 graus en general. Aquesta davallada de les temperatures deixarà valors pròxims als 0º al Pirineu català.

Dissabte típic de primavera: sol, pluges i ventades

A partir del matí s'esperen ruixats a les comarques gironines i nord de Barcelona. Segons avancin les hores, aquestes precipitacions es tornaran més intenses i nombroses. A banda, a partir del migdia, els mapes indiquen ruixats les comarques dels Pirineus i a Tortosa.

Aquestes pluges es preveuen d'intensitat entre feble i moderada i podrien venir acompanyades de tempesta, sobretot a la tarda a l'Empordà. També podria donar-se algun episodi de calamarsa que cauria amb força durant poc temps i a zones puntuals. Més concretament, les comarques on podria ploure durant el dissabte  són la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Ripollès, l'Osona, el Vallès Oriental, el Maresme, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Baix Empordà, l'Alt Empordà i el Baix Ebre.

Imatge del temps per aquest dissabte primer d'abril
Les precipitacions podrien venir acompanyades de tempestes i calamarsa. | Meteocat

 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís a causa de la intensitat de la pluja. Aquesta alerta afectarà quatre comarques gironines i el perill és de primer grau, el més lleu. Els mapes apunten que s'acumularan quantitats entre minses, tot i que podrien ser abundants a les comarques de Girona. Per la seva banda, la cota de neu baixarà al Pirineu lleidatà dels 1.500 als 1.000 metres, mentre que a l'Oriental la cota rondarà els 1.600 metres durant la tarda.

El vent també voldrà ser protagonista durant aquest dissabte. Al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre bufarà el vent de component oest, entre ponent i mestral amb ratxes moderades i alguns cops forts. A la resta, el vent serà de caràcter fluix i de direcció variable. Fins a mig matí i de nou a partir de mitja tarda, hi haurà vent de tramuntana entre fluix i moderat al nord del cap de Creus, amb cops forts cap al final del dia.

Diumenge, precipitacions al Pirineu i estabilitat a la resta de Catalunya

De cara al Diumenge  de Rams, el temps s'estabilitzarà i predominarà el cel serè o poc ennuvolat en general. Tot i que s'esperen precipitacions al Pirineu lleidatà, d'intensitat entre feble i moderada durant tota la jornada, s'acumularan quantitats entre minses i poc abundants. La cota de neu se situarà inicialment als 800 metres i pujarà fins a 1.400 metres.

A causa de les precipitacions durant tot el dia i les temperatures mínimes, el Meteocat ha activat una Situació Meteorològica de Perill. Es podrien arribar a un gruix de 20 centímetres de neu a partir de 1.600 metres.

Imatge del temps per aquest diumenge, 2 d'abril
El diumenge es preveu un dia tranquil, exceptuant el Pirineu, amb estones de sol. | Meteocat

La temperatura es mantindran similars o lleugerament més baixes, sobretot la mínima. Així doncs, al Pirineu es podrien assolir els 0 graus, a punts del litoral els 5 i a Barcelona els 9 graus de mínima.

El vent serà present durant tota la jornada amb cops moderats i forts, sobretot a les terres de l'Ebre i a zones elevades. A l'Empordà la tramuntana bufarà fortament al llarg de tota la jornada. A banda, als cims del Pirineu hi haurà vent de component nord amb cops forts i alguns molt forts. A la resta del territori, el vent serà fluix i de direcció variable.