La investidura de Puigdemont torna a guanyar protagonisme a l'agenda política

La consellera Elsa Artadi considera que el judici és l'element «més fort i representatiu de la repressió que exerceix l'Estat espanyol a la dissidència política catalana»

El judici per l'1-O

A només 10 dies del judici per l'1-O, Artadi ha assegurat que afronten la vista amb «fortalesa» i alhora com un mitjà per poder fer «d'altaveu de la injustícia i persecució dels drets civils i polítics» de l'Estat espanyol. La consellera de Presidència ha situat el judici com  l'element «més fort i representatiu de la repressió que exerceix l'estat espanyol a la dissidència política catalana». 

Per a Artadi, l'estat espanyol ha decidit que el «procés d'alliberament nacional» s'ha de transitar a través de «la repressió». Ha recordat, però, que els presos estan «forts, coratjosos i molt convençuts»  de què han fet el que havien de fer, i per això, el Govern encara el judici «amb fortalesa» dels polítics empresonats.

Pel que fa a les eleccions municipals, la consellera de Presidència ha reconegut que s'està treballant «en diferents fronts» i ha recordat que en l'espai polític que representa hi ha la «voluntat» que hi hagi unitat en llistes independentistes. Artadi ha insistit que no hi ha res «tancat» i «ja veurem com acaba».

La portaveu del Govern creu que la ciutadania reclama la investidura del líder de JxCat
La portaveu del Govern creu que la ciutadania reclama la investidura del líder de JxCat | CatalunyaDiari.cat

Rajoy, Mas, Torrent, Rufián i Millo declararan en el judici de l'1-O

El Tribunal Suprem ha citat a declarar Rajoy, Mas, Torrent, Rufián i Millo però s'oposa a les declaracions de Puigdemont, el rei Felip VI, Chomsky i Rahola, entre d'altres. Durant el judici, també compareixeran com a testimoni ciutadans que van resultar lesionats l'1-O, així com agents de la policia i guàrdies civils que també van patir ferides.

El Suprem ha refusat que el rei declari perquè ho prohibeix expressament l'article 411 de la Llei d'enjudiciament criminal. D'altra banda, el testimoni de Puigdemont ha estat denegat perquè el tribunal el considera part passiva del procés. El fet d'estar declarat en rebel·lia és incompatible amb el deure de declarar i l'obligació de dir la veritat que assumeix tot testimoni.