Imatge panoràmica de la ciutat de Barcelona amb la Torre Glòries o Agbar a la dreta

Un artista català proposa substituir l'obelisc de la Diagonal per l'escultura 'Dona i Ocell' de Joan Miró

El pintor Santi Moix ha obert el debat amb una publicació al seu compte d'Instagram

Debat obert a Barcelona. L'artista Santi Moix ha proposat substituir l'obelisc de la plaça Cinc d'Oros de la capital catalana —en la confluència entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia— per l'obra 'Dona i Ocell', de Joan Miró, que actualment es troba al parc del mateix nom, a l'Eixample barceloní. La proposta l'ha feta Moix al seu compte d'Instragram, en què ha penjat una simulació feta pel seu col·laborador Ricardo Prado.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Que tal un canvi de mobles ?

Una publicación compartida de Santi Moix (@santimoix) el

Aquesta primera simulació presenta tres fotografies amb l'escultura de Joan Miró, en el lloc que ocupa actualment l'obelisc, inaugurat l'any 1936 pel l'aleshores president de la Generalitat, Lluís Companys. Santi Moix acompanya les fotografies amb la pregunta: «Què tal un canvi de mobles?». Tot i que molts comentaris feliciten l'artista per la proposta, altres no hi estan molt d'acord i recorden que l'escultura 'Dona i Ocell' està situada al parc que porta el nom del seu autor, de camí a la Fundació Joan Miró.

«Cada vegada que veig l'obelisc de granit em lamento, perquè a mi no em diu res»

Santi Moix ha fet una valoració de la seva proposta aquest diumenge al diari 'La Vanguardia'. L'artista ha explicat al citat mitjà que la proposta sorgeix perquè «la gent em parla que la ciutat està fatal, que no hi ha imaginació. Em pregunta per la meva visió de la ciutat, a la qual veuen culturalment apagada, falta d'energies i de reinventar coses». En aquest sentit, assegura que «cada vegada que veig l'obelisc de granit em lamento, perquè a mi no em diu res».

L'artista català defensa que l'escultura de Miró «dona positivisme i llum, però llastimosament està col·locada en un lloc que no es gaudeix». En aquest sentit, Moix defensa que la seva actual ubicació, al parc de Joan Miró, «no li atorga la categoria d'obra cabdal». «A vegades només és necessari un petit moviment per a carregar-te d'optimisme i generar noves energies», ha reblat.

El pintor barceloní ha assegurat que «un tipus d'escultura així seria una nova perspectiva de la ciutat i canviaria una mica l'estat d'ànim de la gent. Donaria l'excel·lència d'aquesta ciutat, la seva lluminositat, la seva mediterraneïtat».