Imatge d'un cotxe en plena inundació

Inundacions, problemes i fins a 60 l/m² en pocs minuts per les espectaculars tempestes d’aquesta matinada

La zona més afectada pels aiguats torrencials ha estat la costa de Barcelona. Els ruixats no acabaran de desaparèixer

Tal com fa dies que anunciem, aquesta nit i matinada de dilluns, 7 de setembre, han estat molt mogudes i de llamps i trons a molts punts principalment de la costa, així com àrees del prelitoral i del nord-est. Els aiguats han estat sobtats, forts i molt abundants de forma local sobretot a punts de la costa de Barcelona, on localment s’han assolit els 60 l/m² amb inundacions i diverses incidències destacables. Una primera gota freda d’aquesta tardor meteorològica que ha deixat veritables aiguats torrencials. 

El Baix Llobregat ha estat la comarca que més ha rebut l’impacte de les tempestes, seguida del Garraf, Barcelonès i Baix Penedès, precisament l’àrea més poblada de Catalunya. En aquest sentit, l’autopista C-32 ha estat tallada durant una bona estona a l'altura de Gavà per acumulació d’aigua a la via i la línia R2 de Rodalies Renfe ha patit un tall per manca de subministrament elèctric i la caiguda d’un arbre entre la platja de Castelldefels i Garraf. Barcelona o Badalona, per exemple, també han viscut diversos problemes. Els Bombers  han atès més de 100 avisos i el 112  ha rebut més de 200 trucades, tot plegat relacionat amb les tempestes.

A més, els carrers de diversos municipis, com ara Castelldefels i Gavà, s’han convertit en autèntics rius, ja que, en algunes ocasions, els aiguats han estat tan torrencials que han deixat fins a 40 l/m² en tan sols mitja hora. També diversos rius  i rieres  han baixat amb força i de forma sobtada fins al mar. Una nit de forts patacs d’aigua i molts llamps i trons que han deixat aquestes espectaculars imatges:

Fins a 60 l/m²

Les acumulacions d’aigua han estat localment importants, sobretot a la costa del Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf i Baix Penedès. Han estat registres molt localitzats, ja que a pocs quilòmetres han caigut tan sols un parell o cinc de litres. Destaquen els 60 l/m² assolits a Castelldefels o al PN del Garraf. Aquestes són les dades més importants de la matinada:

  • 60 l/m²: PN del Garraf
  • 60 l/m²: Castelldefels (Baixador)
  • 57 l/m²: Viladecans
  • 38 l/m²: Badalona
  • 33 l/m²: El Prat de Llobregat
  • 29 l/m²: Barcelona (Raval)
  • 27 l/m²: Cunit
  • 27 l/m²: Gavà

El temps no fa net

De cara a les properes hores, la situació millorarà clarament perquè el gruix de tempestes ja es troba mar endins. No obstant, el temps no acaba de fer net i quedaran restes de núvols amb nous ruixats, sobretot a la tarda, a les comarques de Barcelona i Girona, localment intensos. Al vespre i nit arribarien algunes tempestes entre la costa de Tarragona i de l’Ebre. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actives algunes alertes  per aiguats  sobtats. L'ambient serà clarament més fresc en conjunt, ,mentre que farà més sol radiant com més a l’oest i vent de mestral i tramuntana als dos extrems de Catalunya. Dimecres se’ns tornaria a apropar la gota freda.