Una cabina que detecta càncer, inventada a la Costa Brava

La companyia vol que sigui «una eina de diagnòstic per contribuir a la detecció del càncer de pell»

Experta en un laboratori
Creen una cabina que permet detectar lesions a la pell sospitoses de ser melanoma | ACN

Dermavision Solutions ha creat una cabina de la mida d'una persona que permet detectar lesions a la pell sospitoses de ser un melanoma en 5 minuts. Segons un comunicat del departament d'Empresa i Coneixement, la màquina fa fotografies per identificar lesions sospitoses de ser cancerígenes mitjançant algoritmes d'intel·ligència artificial i envia un informe al dermatòleg perquè pugui realitzar un diagnòstic més ràpid.

L'empresa, que té la seva seu a Roses, ha rebut un ajut directe de 75.000 euros d'ACCIÓ a través de la línia 'Startup Capital' i té previst començar pròximament la fase de validació del seu prototip en un hospital. La companyia vol que la cabina sigui «una eina de diagnòstic per contribuir a la detecció del càncer de pell».

Els experts afirmen que «el melanoma és un dels pocs càncers que es poden veure a simple vista»

L'empresa emergent vol que aquesta cabina s'integri en hospitals i centres mèdics i que sigui com «una mamografia o una ressonància magnètica» que permeti «digitalitzar tota la informació del pacient». De fet, es tracta d'un dispositiu no invasiu que, després de fotografiar tot el cos del pacient, processa les imatges a través de la intel·ligència artificial per poder alertar de canvis en la mida, el color o la forma d'una piga que puguin implicar que es tracta d'una lesió maligna.

El director general de Dermavision, Narcís Ricart, ha explicat, a través d'un comunicat, que aquest «dispositiu no vol substituir el dermatòleg, sinó posar al seu abast la intel·ligència artificial per ajudar-lo a diagnosticar més ràpidament sense haver de recopilar dades de manera manual». Segons Ricart, «el melanoma és un dels pocs càncers que es poden veure directament, a simple vista, però el problema és que per poder-lo detectar cal fer una revisió periòdica de totes les lesions del cos per identificar qualsevol evolució sospitosa».

«Els dermatòlegs potser no sempre tenen temps de fer aquest seguiment en profunditat, que pot requerir prop d'una hora de reconeixement, fet que acaba implicant que sigui el mateix pacient qui s'hagi d'anar observant, però no sempre ho fa correctament», explica. «Si aquest tipus de càncer es detecta en etapes inicials, és molt més senzill de tractar, però si es desenvolupa, les opcions de sobreviure baixen en picat i esdevé un dels més mortals», conclou.

Dermavision Solutions destinarà l'ajut d'ACCIÓ a finançar les activitats derivades de l'execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.


Comentaris

envia el comentari