Des que, ara fa uns dies, s'ha iniciat la batalla entre el PDECat i l'entorn de Carles Puigdemont, que ha anunciat pel 25 de juliol l'assemblea fundacional del seu nou partit, hi ha un nom de pes que no tan sols no s'ha pronunciat, sinó que no ha fet cap mena d'aparició pública. Es tracta de l'expresident de la Generalitat entre 2010 i 2016, Artur Mas, que va ser el líder de Convergència i també president del PDECat.
El secret més ben guardat d'Artur Mas
Mas està mediàticament desaparegut: vol evitar posicionar-se públicament en el tram més complex de la batalla entre el sector Puigdemont i el seu partit, ara que sembla clar que es camina cap a la trencadissa —si no ho eviten les converses de darrera hora entre l'eurodiputat i el president del partit. El seu secret més ben guardat és què pensa realment sobre la disputa i les estratègies definides per Puigdemont —més unilateralista— i el PDECat —de tall més moderat.
Segons apunten algunes veus de l'entorn del president Mas, ha decidit apartar-se dels focus mediàtics i veure, des de la distància, com s'acaba definint el mapa després de la batalla postconvergent. Irremeiablement, si hi ha trencadissa, Mas haurà de prendre partit: mantenir-se al PDECat i trencar amb Puigdemont, o aliar-se amb el seu successor i estripar el carnet del partit on ha militat tota la vida —hereu de CDC.
Mas vol evitar una desautorització pública al seu successor
Segons sembla, Artur Mas vol mantenir la lleialtat que ha tingut cap a Carles Puigdemont des que la tarda d'un dissabte de gener de 2016 va trucar-li per proposar-li ser el seu relleu a la presidència de la Generalitat. Mas no vol desautoritzar públicament el seu successor, però tampoc han transcendit moviments interns per part seva per intentar conciliar les aspiracions de Puigdemont amb el full de ruta del PDECat.
Mas, doncs, ha decidit mantenir-se totalment aliè a la batalla interna que s'ha creat al partit que ell mateix va crear, amb el successor que va nomenar com a principal implicat.