Imatge d'arxiu del doctor Arturo Huerta, de la Clínica Sagrada Família de Barcelona

Arturo Huerta, el doctor que va ingressar com a pacient a l'UCI que dirigeix

Aquest metge de la Clínica Sagrada Família va contagiar-se de la Covid-19 el passat mes de desembre i ara s'ha reincorporat a la feina

La Covid-19 fa un any que causa estralls a casa nostra, deixant a Catalunya més de 550.000 contagiats i prop de 21.000 morts. El coronavirus ha atacat tots els col·lectius, però un dels més castigats ha estat el del personal sanitari que ha treballat a primera línia durant tota la pandèmia. És el cas de l'Arturo Huerta, cap de Pneumologia, UCI i Urgències de la Clínica Sagrada Família de Barcelona, que d'un dia per l'altre va passar de metge a pacient, amb un diagnòstic de pneumònia bilateral.

Huerta, de 44 anys, ha explicat a TV3 que no es podia creure el que veia a la radiografia i a les analítiques. «Em va caure el món a sobre, amb una analítica tocada i problemes renals i hepàtics», diu. Amb aquesta situació, i després de passar els primers dies de la malaltia a casa, el metge va acabar ingressat a l'UCI que ell mateix dirigeix. «Em vaig espantar. Tinc la meva mare a 9.000 quilòmetres i vaig pensar que no havíem fet moltes coses, que tenia coses a dir a molta gent».

En la seva entrevista al Telenotícies, Arturo Huerta explica que la malaltia de la Covid-19, quan va a pitjor, «és una moneda a l'aire. Un 50% amb tractament de xoc, millora, però només tens marge de 2/3 dies que si no millores acabes intubat». En el seu cas, a la moneda va sortir cara i més de dos mesos després de superar la malaltia s'ha reincorporat a la feina, tot i que encara no està del tot recuperat.

Els estralls físics i mentals de la Covid-19

Tot i que encara està en tractament mèdic, aquest metge de la Clínica Sagrada Família va decidir reincorporar-se a finals de febrer al seu lloc de treball perquè «veure pacients és la meva passió». Assegura que físicament «a poc a poc milloraré», però no ha volgut oblidar la salut mental, fent una crida a fer servir les eines de suport psicològic que existeixen. «Hem de visibilitzar-ho. Hem de parlar amb els professionals. No hem de tenir ni por ni vergonya», afirma. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En un fil a la xarxa social Twitter, Huerta va explicar la seva experiència, assegurant que «aquest virus és seriós, entra quan no el veus i causa estralls físics». En aquest sentit, assegura que «voldria una cara a cara amb els 'negacionistes', no només des del punt de vista mèdic sinó com a expacient. Quina impotència que hi hagi tanta desídia per part de la gent. No n'aprendrem mai».

Sobre la seva experiència com a pacient, el metge explica que durant tres dies li van dir que no es mogués i que el dutxarien al llit. Huerta considera que «en aquesta situació, com a pacient, és necessari que et toquin, perquè estàs en un moment de vulnerabilitat i necessites que algú et transmeti 'estic amb tu, estic aquí'».