La ministra de Sanitat, Carolina Darias, posant-se la mascareta en una roda de premsa

Espanya rebrà gairebé 5 milions de vacunes de Pfizer a l'abril

Així ho ha assegurat la ministra de Sanitat, Carolina Darias

Bones notícies de cara a la lluita per vèncer el coronavirus. Aquest dilluns, 8 de març, la ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que pròximament Espanya rebrà milions de vacunes per poder afrontar la campanya d'immunització de la població. Concretament, arribaran 4,8 milions de dosi de la vacuna de Pfizer el mes d'abril.

D'aquesta manera, comptant només una de les empreses farmacèutiques que proporciona vaccins a la Unió Europea, es rebrà pràcticament les mateixes dosis que han arribat en total des de l'inici de la campanya de vacunació. Segons ha explicat Carolina Darias en una entrevista aquest dilluns al matí a la Cadena SER, Pfizer proporcionarà 1,2 milions de dosis per setmana.

Carolina Darias ha augurat que «a partir del segon trimestre hi haurà un increment molt important en l'arribada de vacunes», a la vegada que, segons ha comentat, el Ministeri de Sanitat continua treballant amb totes les comunitats autònomes «per incrementar la seva capacitat» per vacunar ràpidament la màxima població possible.

En aquest sentit, la ministra del govern de Pedro Sánchez ha lloat la feina de les comunitats i ha assegurat que, ara per ara, es mantenen els objectius de vacunació. Des de l'inici de la campanya, l'executiu espanyol té fixat l'objectiu d'aconseguir vacunar el 70% de la població aquest mateix estiu.

8 de març i Setmana Santa

Carolina Darias també s'ha referit a una de les polèmiques que ha hagut d'afrontar el govern espanyol en els últims dies: la mobilització durant el 8 de març, Dia de la dona treballadora. En aquest sentit, la ministra de Sanitat ha defensat que no és convenient manifestar-se amb motiu del 8M. Finalment, també s'ha referit a un dels grans dubtes que té actualment bona part de la població: les restriccions que hi haurà per Setmana Santa. Darias no ha avançat detalls, però ha recordat que allò que acordi el Consell Interterritorial de Salut serà «d'obligat compliment».

Les vacunes faran baixar fins a un 60% les morts a Espanya al maig

El grup d'investigació de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estima que el nombre de morts per coronavirus a Espanya baixarà fins a un 60% al maig gràcies a la campanya de vacunació. En un fil de tuits, el grup explica que «el nombre i el ritme d'entrada de vacunes permet clarament protegir la població de més de 80 anys abans de finals d'abril», una franja d'edat que representa dues terceres parts de les morts totals.

Aquestes xifres de la campanya de vacunació fan «perfectament possible» una reducció de la mortalitat d'entre el 50% i el 60% al maig, calculen. També creuen que el percentatge de mortalitat es podria reduir un 80% si s'accelera la campanya i s'aconsegueix vacunar la franja d'edat de 70 a 80 anys