Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la platja de Sant Salvador a principis del segle XX.

L'Arxiu Comarcal felicita el Nadal amb una mica d'història sobre la platja de Sant Salvador

Es recupera un fotografia de la primera dècada del segle XX

Els últims anys l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès felicita les festes de Nadal recuperant imatges històriques de la comarca. Si fa dos anys les protagonistes van ser les Germanes Carmelites, aquest 2021 s'ha posat el focus en la platja de Sant Salvador.

En el marc del 40è aniversari de la mort de l'artista Antoni Ollé Pinell, l'Arxiu ha recuperat una foto de la primera dècada del segle XX. És una imatge de Fototipia Thomas que serveix per recordar els inicis de l'estiueig a Sant Salvador, al tombant de segle.

Els inicis de l'estiueig a Sant Salvador

Tal com apunta Nativitat Castejón, directora de l'Arxiu, entre finals del segle XIX i principis del XX «van anar apareixent cases d'estiueig en el paisatge de la primera línia de mar». Era una zona «on encara predominaven els magatzems vinculats a l'activitat comercial del port de cabotatge que hi havia».

Una d'aquestes cases, la de l'esquerra de la imatge, era propietat de Teresa Sanromà Capell i del seu marit, l'artista barceloní Antoni Ollé Pinell. Ambdós hi van estiuejar molts anys junt amb els seus fills Antoni i Teresa. «Altres famílies benestants de l’època també hi van anar aixecant les seves residències per passar-hi els mesos d’estiu», explica Castejón.

Això va comportar «la creació d'una comunitat d'estiuejants que va arribar a organitzar les seves pròpies activitats festives, culturals i esportives». La casa de Sanromà i Ollé pertanyia a la família Sanromà des del 1897. L'havia comprat l'avi de Teresa Sanromà, Joan Sanromà Lleó, que era procurador del Jutjat de primera Instrucció del Vendrell.

Quan Joan Sanromà va morir, la finca la va heretar el seu fill Maties Sanromà Forns, advocat i diputat provincial, casat amb Ramona Capell Gassol. Castejón afegeix que, encara que el fill de Maties i Ramona «la va rebre com a herència, la va donar a la seva germana, Teresa Sanromà». Amb aquesta dedicatòria a la platja de Sant Salvador, l'Arxiu felicita el Nadal del 2021.