El jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, ha arxivat part de la causa de les pròtesis de Traiber segons l'auto al qual ha tingut accés aquest mitjà. Entre els noms dels investigats hi destaquen Teresa Gomis i Marc Arza, que ara veuen com acaba la seva imputació sis anys després d'obrir-se la instrucció. El jutge sentencia que no s'ha trobat «res» que permeti allargar-la i que «no té sentit» que se'ls segueixi investigant.
També shavia imputat a Miguel Ángel Puig, Enrique Agustí, Lluïs Nualart, Luís Márquez, Carlos Abelló, Angel Matías Berberan, Francisco Javier Gomà, Antonio Foz, Joan Maria Benet i José Augusto García. També deixa d'estar imputada l'empresa Activa Mútua. L'arxivament és provisional, però passarà a ser ferm els pròxims dies si no s'hi presenten recursos en contra.
La instrucció d'aquesta peça havia comportat la detenció de Teresa Gomis com a responsable última de Sagessa, aleshores, amb l'Hospital Sant Joan inclòs. S'investigaven les pròtesis presumptament defectuoses de Traiber i la manera com l'empresa havia obtingut els contractes amb el centre sanitari. És en aquest darrer àmbit on es va investigar Marc Arza, acusat d'exercir pressions perquè l'empresa, reusenca, subministrés el material a l'hospital.
En conjunt s'imputaven delictes per frau fiscal, suborn, malversació, blanqueig, prevaricació i falsedat documental. No s'arxiva tota la peça, sinó la investigació contra aquestes dotze persones i l'empresa Activa Mútua. L'obertura de la peça judicial va comportar investigar l'estat de salut d'unes 6.000 persones, que havien rebut pròtesis de Traiber. Alguns d'aquests pacients havien patit i patien —alguns encara pateixen seqüeles ara— problemes de salut a causa d'aquestes peces.
«No té sentit que segueixin tenint la condició d'investigats»
Durant la instrucció es van practicar 25 entrades i registres que van servir per recollir «una ingent quantitat de documentació» segons exposa el jutge. De tota aquesta documentació, afegeix, «no n'ha resultat res que permeti mantenir la situació processal dels investigats». I encara més, afirma que «no té sentit que segueixin tenint la condició d'investigats».
Argumenta que les dotze persones i l'empresa imputades seguirien esperant «uns resultats incerts». A més, «el transcurs del temps fa que els indicis que pogués haver-hi contra ells hagin perdut solidesa». Tot i això, deixa la porta oberta a poder reactivar la causa si apareixen proves que ho motivin. També apunta al silenci de les tres acusacions en aquest cas.
Són l'Ajuntament de Reus, la CUP i Ara Reus que, tal com explica el magistrat, «res han manifestat des de l'Auto de 16 de març del 2017». Considera que «el silenci certifica l'absència d'interès en la peça», motiu pel qual deixaran de ser acusació. No només deixaran de considerar-se acusació en aquesta peça, sinó també en 8 peces més de les 14 que conformen el cas.
De Juan apunta que aquesta peça separada número 4 era la més complexa i amb més aspectes per analitzar. És per això, afegeix, que si no han mostrat interès en aquesta, «s'ha d'entendre que en aquelles que són més concretes, menys interès tindran». Estableix una excepció, la CUP, que sí que va demanar diligències per a les peces 3 i 5.