Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mà dreta d'una dona amb anell, agafant diners d'una finestreta

A quant ascendeix la pensió contributiva enguany i quin és el mínim que has de cobrar?

Les pensions no contributives també experimenten un increment pronunciat

La pensió contributiva és un tipus de pensió basada en les contribucions dels individus durant la seva vida laboral activa. Aquest sistema es fa servir a molts països i consisteix que els treballadors aporten una part dels seus ingressos a un fons comú, sigui a través d'impostos o de contribucions directes a un règim de seguretat social.

La quantitat de la pensió contributiva està vinculada a les contribucions fetes durant el període de treball i a altres factors, com ara la durada de la carrera laboral, el nivell d'ingressos i els anys de cotització al sistema. En general, com més gran sigui la suma de les contribucions i el temps de cotització, més gran serà la pensió que es rebrà al moment de la jubilació.

L'objectiu de la pensió contributiva és proporcionar una font d'ingressos adequada durant l'etapa de jubilació de l'individu. En contribuir regularment al llarg de la seva vida laboral, els treballadors acumulen drets a una pensió que els permetrà mantenir un nivell de vida adequat i cobrir les necessitats bàsiques a la vellesa. Dit d'una altra manera, és un sistema que premia la responsabilitat individual i promou l'autosuficiència econòmica a l'etapa de jubilació.

El govern d'Espanya, amb l'objectiu de fer front a les necessitats dels jubilats i resoldre un tema que ha generat alta controvèrsia, ha tirat endavant la primera part de la reforma de les pensions que uneix la quantia a l'IPC anual. D'aquesta manera, s'ha produït un increment important a les pensions.

Mà dreta d'una persona treient bitllets d'un caixer automàtic
L'objectiu de la pensió contributiva és proporcionar una font d'ingressos adequada durant l'etapa de jubilació. | Getty Images

Les pensions contributives augmenten un 8,5 %

Les contributives, aquelles que cobren els pensionistes que han cotitzat almenys 15 anys al llarg de la seva vida laboral, han experimentat una pujada del 8,5 %. En el cas de les no contributives, una ajuda econòmica de l'Estat per a les persones que no n'han cotitzat prou, l'increment és del 15 %.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquesta revaloració de les pensions pot arribar a afectar gairebé 10 milions de persones, que veuran incrementat el benefici després de la pujada.

La reforma de les pensions també contempla un retard a l'edat de jubilació que, a partir del 2027, serà de 67 anys. Per poder cobrar la totalitat de la pensió contributiva amb 65 anys, cal haver cotitzat com a mínim 37 anys i nou mesos a la Seguretat Social.

Dues persones grans practicant esport envoltades d'arbres
Les contributives han experimentat una pujada del 8,5 %. | Getty Images

També canvien les quanties mínimes de les pensions

La quantia mínima per a persones amb 65 anys o més és de 10.963,30 € anuals. Els menors de 65 anys cobraran 10.256,40 € cada any. Per a les persones amb cònjuges a càrrec, la pensió mínima per a jubilats de 65 anys o més serà de 13.526,80 € a l'any. En el cas dels menors de 65 anys, la pensió serà de 12.682 €.

No obstant això, per poder calcular el valor real de les pensions contributives, cal atendre diversos factors: l'edat de jubilació, la base reguladora del seu salari durant tota la vida laboral, la quantia màxima establerta per a una pensió pública i els coeficients reductors en cas de la jubilació anticipada.

És important tenir en compte que els sistemes de pensions contributives poden variar d'un país a un altre en termes de requisits, fórmules de càlcul i edat de jubilació. A més, alguns països poden combinar sistemes de pensions contributives amb esquemes de solidaritat i de redistribució per garantir una protecció social més àmplia.