Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

Ho diu un estudi: Els asimptomàtics són responsables del 59% dels contagis de Covid-19

La investigació revela també que aquells que no tenen símptomes només contagien un 25% menys que aquells que els desenvolupen

La nova onada de coronavirus que afecta Espanya i la resta d'Europa ha posat de nou el focus en com es transmet el virus per tal de buscar mesures per tallar els contagis. Segons les darreres dades publicades pel Ministeri de Sanitat aquest dimarts, Espanya va sumar més de 25.000 nous contagis de Covid-19 en 24 hores, amb una incidència acumulada en els darrers 14 dies de 454 casos per cada 100.000 habitants. 

En aquest context, un estudi publicat la passada setmana als Estats Units revela que els asimptomàtics i presimptomàtics —els contagiats que encara no han desenvolupat símptomes— tenen un paper fonamental en la propagació de la Covid-19. La investigació realitzada per científics del Centre de Prevenció i Control de Malalties dels Estats Units, publicada a la revista científica 'JAMA Network', conclou que «aproximadament el 59% de tots els contagis es produeixen per transmissió asimptomàtica: un 35% per pacients presimptomàtics i un 24% de pacients que mai van desenvolupar símptomes».

En aquest sentit, l'estudi assegura que els asimptomàtics només contagien un 25% menys que aquells que desenvolupen símptomes. Per tal de realitzar la investigació, els científics nord-americans van utilitzar un mètode matemàtic, en què van emprar dades de vuit estudis realitzats a la Xina.

Alta incidència en asimptomàtics per la millora en el diagnòstic dels simptomàtics

En declaracions al diari '20 Minutos', el doctor Jesús Molina Cabrillana, portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), ha explicat el fet de l'alta incidència en els contagis dels asimptomàtics, perquè «a mesura que nosaltres millorem la traçabilitat arran del diagnòstic precoç el que passa és que els casos simptomàtics contagien menys, es produeixen menys casos secundaris, per la qual cosa, proporcionalment, augmenten els contagis d'asimptomàtics».

El doctor Molina Cabrillana s'ha mostrat partidari de no només posar l'èmfasi «en el laboratori i el rastreig», apostant per fer un esforç «en l'educació sanitària». És per això que ha demanat que «independentment de les proves de laboratori cal aplicar les mesures. Posar-se la mascareta, evitar aglomeracions, mantenir la distància, higiene de mans i ventilació». «Això és el fonamental», ha assenyalat.