Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona vacunant-se contra la Covid-19 per una enfermera

Assenyalen un efecte de la vacuna entre les dones: «No t'espantis si et passa»

Les autoritats sanitàries encara no ho reconeixen, però un estudi realitzat a centenars de dones així ho confirma

Està comprovat que la vacuna del coronavirus deixa seqüeles en algunes persones. Sigui en forma de febre o mal de cap durant uns dies. Però també pot afectar les dones d'una manera molt concreta.

I és que després d'immunitzar-se contra la Covid-19 s'han apreciat alteracions en la regla. Cal no oblidar que la menstruació provoca canvis hormonals importants, i que la mateixa vacuna genera també efectes sobre les hormones.

Es tracta d'un nou efecte secundari que es desconeixia i que encara no han confirmat les autoritats sanitàries. No obstant això, un estudi realitzat a centenars de dones així ho avala.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En general, el més freqüent és que després d'inocular la vacuna, les dones pateixin certs canvis amb la menstruació. Sigui amb un avançament, un retard en la regla o fins i tot s'experimentin sagnats irregulars.

Aquestes conclusions s'extreuen de la feina de recerca de la infermera Laura Cámara i estan recollides al web de 'Saber Vivir'. La seva tasca es va fonamentar sobretot en comprovar si hi havia relació entre les vacunes del coronavirus i els trastorns menstruals.

En declaracions a 'Niusdiario' assenyala que fins a la data «eren poques les dones en edat fèrtil i vacunades, només sanitàries». A més, les alteracions en la regla «no estaven descrites entre els efectes secundaris». D'aquí que «les dones no les notificaven», ni els metges els vinculessin a la vacuna.

La idea de fer aquest estudi sorgeix a partir dels problemes soferts per unes companyes. Li van arribar notícies que infermeres i llevadores de l'hospital de Granada havien patit trastorns en la regla després de rebre la dosi.

A partir d'aquí, Laura Cámara va decidir realitzar una enquesta a 2827 dones, en una franja d'edat d'entre 20 i 50 anys. L'objectiu era conèixer com influeix aquest fàrmac sobre el cicle. I els resultats van ser molt concloents.

La gran majoria d'elles, el 88%, havia rebut la vacuna de Pfizer, davant el 7% que va ser inoculada amb Moderna. El 5% restant, amb AstraZeneca.

Les conclusions d'aquest estudi sobre la vacuna en les dones

Es poden extreure diverses conclusions d'aquesta enquesta realitzada per la infermera especialista en ginecologia i obstetrícia. Una mica més de la meitat de les dones (51,2%) va notar «una cosa estranya en el seu cicle menstrual, flux o sagnat després de la vacuna».

El 25,9% va sagnar fora del període, mentre que el 21% va tenir una regla més abundant després de rebre la dosi. També es van donar casos de menstruació més dolorosa i fins i tot d'absència de la regla.

Amb totes aquestes dades obtingudes per Laura Cámara es pretén que es reconeguin aquestes alteracions com a efectes secundaris de la vacuna. És més, que siguin recollits en les llistes juntament amb altres malalties com la febre, cefalees, diarrees, fatiga o dolor al braç.

Amb tot això, s'ha encarregat de traslladar les conclusions de l'enquesta a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Sense cap dubte, es tracta d'una aportació molt interessant i que fins a la data es desconeixia.

Es pot donar així resposta a un problema que van patir moltes dones en les últimes setmanes. I és que moltes van veure afectat el seu període, sense saber els motius.

La vacuna no sempre compleix la seva comesa

El coronavirus està causant veritables estralls, sobretot en la població de més edat. Els casos han repuntat entre els joves, però segueixen registrant víctimes mortals tot i estar vacunats.

L'últim cas conegut és el d'un home de 80 anys a Catalunya, que ja havia rebut les dues dosis. Això ve a confirmar que l'efectivitat d'aquestes no arriba al 100%.

El conseller del Departament de Salut de la Generalitat ha recordat que les vacunes aprovades tenen una eficàcia de més d'un 90%. Un fet que provoca que algunes persones no arribin a immunitzar per complet.