Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diverses persones pel carrer portant la mascareta.

Assenyalen la data en què tornaran les restriccions per la Covid-19

Les mesures contra el virus podrien arribar abans del pensat i fins i tot endurir-se

Òmicron va aconseguir el que la majoria d'experts esperaven, un contagi massiu que contribuís a la immunització de ramat. Un fet que ha provocat que la Covid-19 estigui una mica més estabilitzada.

Tot i això, encara és aviat per llançar les campanes al vol i afirmar que la pandèmia està remetent. I encara que és cert que molts països han deixat enrere les restriccions, potser podríem tornar-hi més aviat del que ens pensem.

El retorn de les mesures anticovid

La incidència acumulada a Espanya ha baixat de manera considerable des que el mes de gener passat aconseguíem el pic de la sisena onada. De 3.418 casos positius hem arribat als 459 casos per 100.000 habitants.

Unes xifres que donen lloc a l'esperança i que justifiquen les decisions del Govern de retirar certes restriccions. De fet, fa una setmana, el Congrés va aprovar la retirada de les mascaretes a interiors amb gairebé 200 vots a favor.

Una noia d'esquena traient-se la mascareta
El Govern va aprovar la retirada de les màscares a interiors | Europa Press

No obstant això, cal no oblidar que el virus continua entre nosaltres i que no és recomanable abaixar la guàrdia. Això és el que opinen diversos experts en la matèria com el viròleg alemany Christian Drosten.

«Les condicions bàsiques han canviat i, per descomptat, també hi ha raons per les quals ara s'estan relaxant les mesures», explica. Però aquesta sensació de millora no és tan real com ens creiem, per això Drosten llença una advertència: «El virus no s'ha tornat absolutament inofensiu».

Imatge d'una multitud de gent passejant pel carrer sense mascareta
La mascareta ha deixat de ser obligatòria a la majoria dels països | CANVA

L'expert considera que cal tenir molta cautela i posa com a exemple el Regne Unit i Dinamarca. Dos països que van tenir un repunt a les hospitalitzacions després de rebaixar les mesures contra el coronavirus.

Per al viròleg, si això passa novament caldrà «fer reajustaments» per frenar els contagis i, sobretot, protegir els més vulnerables. «La gent gran, la gent gran de 65 o 70 anys, s'estan infectant cada vegada més. I aquí és on s'amaguen les hospitalitzacions de la població», avisa.

«No podem esperar que les vacunes ens protegeixin»

Amb l'arribada del bon temps són molts els virus que desapareixen de la circulació. Tot i això, en el cas del coronavirus aquest ha demostrat que ha vingut per quedar-se. Drosten opina que, si bé a l'estiu serem testimonis d'una relaxació de la pandèmia, aquesta «no s'aturarà completament com l'any passat».

És conscient de com resulta d'eficaç l'ús de la mascareta, sobretot en interiors i com ajuda a «moderar» els contagis. Per això el viròleg alemany assegura que la seva obligatorietat podria tornar de cara a l'hivern.

Una dona tossint.
A l'hivern espera que el virus torni a mutar | Canva

Drosten està convençut que una nova variant arribarà, però desconeix completament el grau d'agressivitat que pot presentar. «No sabem exactament si serà un successor d'òmicron o serà un altre virus que procedeixi d'una variant original més antiga», explica.

El que sí que té clar és que caldrà tornar a les restriccions i fins i tot implantar «mesures més dures». És més, llança un pronòstic totalment pessimista i afirma que «no podem esperar que la vacunació ens protegeixi contra la transmissió, i molt menys el pròxim hivern».

Una dona mirant cap a un costat amb la mascareta posada.
El proper hivern és probable que tornin les mascaretes i s'endureixin les restriccions | Pixabay

En aquest sentit, l'expert recomana no abaixar la guàrdia, encara que amb el bon temps la pandèmia experimenti un canvi positiu. I és que l'escenari podria canviar de cara a l'hivern, i per això seria recomanable tornar a implantar certes mesures com l'ús de la mascareta.

Tot i això, encara queden uns quants mesos per gaudir d'una treva abans que el pronòstic del viròleg alemany es compleixi. Serà aleshores quan caldrà recalcular la situació i prendre noves decisions.