Imatge d'una safata amb diversos tipus de carns vermelles

Retiren dels supermercats un conegut embotit per presència de listèria

Demanen que no es consumeixi el producte afectat i que es tornin els lots al punt de compra

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha alertat sobre la presència del bacteri 'listeria monocytogenes' en un producte venut a Espanya. Es trobaria en un dels embotits de cap de porc de la marca 'Vicente López'. Es té coneixement que, almenys, ha estat distribuït en sis comunitats autònomes: Aragó, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, Astúries i el País Basc.

Aquest bacteri és el causant de la listeriosi, una malaltia de transmissió alimentària que posa en risc la salut, sobretot de les persones més vulnerables. Tot i que algunes persones són asimptomàtiques, sol provocar febre, mal de cap, vòmits, diarrea o altres problemes gastrointestinals.

L'AESAN recomana que, en cas d'haver consumit un dels lots afectats i presentar alguna simptomatologia associada a la malaltia, acudeixi a un centre de salut com més aviat millor.

Els lots afectats s'haurien distribuït a diferents zones del país

El bacteri s'ha detectat als lots del producte 'Cap de porc I - Carn de porc cuit i fregit', de la marca 'Vicente López' i fabricat per 'Cárnicas Tello SA', a Totanes (Toledo). Els números afectats són el 22501 i 22502, amb data de caducitat 15 d'abril del 2022. Es tracta d'un producte envasat en atmosfera protectora que es ven refrigerat.

El Ministeri de Consum va ser advertit per les autoritats sanitàries de Navarra sobre la presència de listèria en aquest producte. Des de llavors, s'ha llençat una alerta per retirar els lots afectats dels supermercats.

A més a més, l'AESAN ha demanat a la població que s'abstingui de consumir el producte i que el retorni al seu punt de venda. De moment, no consta que cap persona s'hagi vist afectada per aquesta alerta sanitària.

La listeriosi es transmet mitjançant aliments contaminats

A causa de la seva àmplia resistència a les temperatures baixes i a l'acidesa, és habitual que el bacteri es trobi sovint als llocs d'elaboració d'aliments. I és que té una gran capacitat de supervivència i multiplicació en els ambients favorables. Per aquest motiu, sobreviu tant a l'interior com a la superfície d'aliments preparats per al consum humà, arribant a persistir uns quants dies.

A més, la contaminació es pot produir en qualsevol fase de la producció, tant a l'elaboració, com al transport o als serveis de menjars per a les llars. Els aliments més susceptibles a contaminar-se per aquest bacteri són els productes carnis tractats per calor, els formatges de pasta tova o, també, els productes de pesca fumada.

L'AESAN recomana extremar les mesures d'higiene

Plat ple d'embotits.
L'AESAN demana que no es consumeixi el producte afectat | Getty Images

Des de l'AESAN, recorden la població la importància de mantenir una bona higiene a l'hora de consumir certs aliments. D'aquesta manera, s'evita la contaminació encreuada amb altes productes.

Es recomana als grups de risc, com a persones d'edat avançada i immunodeprimides, pacients oncològics, nens i dones embarassades que extremin les precaucions quant a la higiene alimentària. A més a més, adverteixen que certs aliments associats a malalties com la listeriosi s'haurien d'evitar durant l'embaràs.