La Covid-19 és el gran protagonista de les nostres vides des de fa gairebé un any i mig. L'esclat de la pandèmia ha fet que tothom hagi tingut a prop algun cas d'aquesta malaltia. I és que milions de persones han patit el coronavirus i moltes d'elles, massa, han tingut quadres greus i fins i tot han arribat a morir.
La importància que ha adquirit la Covid-19 en tots aquests mesos, la té també entre la comunitat mèdica i científica. La pandèmia mundial i el coronavirus que l'ha provocat són motiu d'estudi, amb l'objectiu de conèixer més a fons la malaltia. S'investiga sobre les causes, les conseqüències, el seu origen i desenes d'altres detalls, inclosos els factors de risc que agreugen la malaltia.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
L'obesitat, un factor de risc de la Covid-19: La pateixen el 80% dels pacients greus
Un d'aquests estudis científics ho ha fet la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO), que ha investigat la relació de la Covid-19 amb aquest trastorn alimentari. El resultat, que s'ha conegut en els últims dies i que recull 'El Economista', és molt clarificador. Patien obesitat «el 80% dels pacients que van tenir formes greus de la infecció per Covid-19».
Les xifres, doncs, són molt contundents: vuit de cada deu pacients greus de Covid-19 són obesos. I quan parlem de pacients greus, ens referim a aquells que van necessitar ser intubats o atesos amb ventilació mecànica, alguns dels quals van morir. Sembla clar, doncs, que l'estudi demostra la importància de l'obesitat com a factor d'elevat risc en contraure el virus.
De fet, l'esmentat estudi de la SEEDO confirma que l'obesitat és el principal factor de mal pronòstic en la infecció de Covid-19. El fet de patir aquest trastorn alimentari és, òbviament, molt perjudicial per a la salut en molts aspectes, però complica també un possible contagi de coronavirus.
Aquesta investigació s'uneix a les conclusions d'algunes anteriors, com la que especialistes de la Clínica Universitat de Navarra van publicar a la revista científica 'European Journal of Internal Medicine'.
Pocs mesos després de l'inici de la pandèmia ja hi havia indicis suficients que l'obesitat propiciava casos greus i augmentava el risc de mort. El motiu és que aquest trastorn afavoreix les trombosis, un estat pro inflamatori i una alteració hormonal que causen inflamacions.
Tot això és el que condueix a un quadre greu de coronavirus, amb insuficiència respiratòria i eventuals conseqüències fatídiques, fins i tot com la mort. Encara que hi havia indicis suficients d'aquesta relació entre obesitat i Covid-19, les persones amb aquest trastorn no van ser prioritzades en el pla de vacunació.
Entitats com la mateixa SEEDO ho van reclamar, però Sanitat mai va considerar que s'hagués de vacunar abans a les persones obeses. Trasplantats, pacients de diàlisi, malalts de càncer o persones amb VIH, immunodeficiències o síndrome de Down sí que van ser prioritzats, però no els que pateixen obesitat.
La meitat dels espanyols ignora que l'obesitat és un factor de risc per la Covid-19
Com hem explicat, l'obesitat suposa un important factor de risc en els contagis de coronavirus. Però aquesta és una dada desconeguda per la immensa majoria dels espanyols, ja que la meitat ignora els problemes que pot comportar el trastorn si hi ha un contagi de Covid-19.
Tan sols el 50,9% dels participants en l'estudi de la SEEDO afirmaven ser conscients que l'obesitat és un factor d'alt risc. Per tant, els experts consideren que s'ha de difondre que l'obesitat pot agreujar de manera extrema la Covid-19.
I és que creuen que això podria contribuir a la prevenció per part de milions d'espanyols. I tot perquè, en certes franges d'edat, el desconeixement d'aquest factor de risc supera fins i tot el 80%.