Pràcticament tots els espanyols disposen de comptes als seus bancs de confiança on guarden estalvis i resolen deutes i factures. El banc, doncs, s'ha convertit en un element més de la nostra vida quotidiana per ser el lloc de referència dels nostres diners. Al seu torn, les entitats bancàries poden ser motiu de maldecaps per a molts ciutadans.
Un exemple molt clar és el de les comissions. Qui no s'ha trobat mai que li hagin cobrat quantitats relativament importants de diners sense saber per què? És una cosa fins i tot freqüent. Són molts els usuaris que, en aquestes circumstàncies, acudeixen al banc per a queixar-se o demanar explicacions.
Les comissions, un maldecap per als clients dels bancs
Els bancs tenen llibertat total a l'hora d'establir el preu de les comissions que cobren pel manteniment d'un compte. Les tarifes i preus de les comissions són lliures, i tant és així que algunes entitats solen situar-los fins i tot per sobre dels 200 euros. Ara bé, molt de compte perquè algunes de les comissions que ens cobren els bancs les podem reclamar, ja que no s'ajusten a les regles de joc del nostre país.
Cal subratllar que, si detectem que ens han cobrat comissions que creiem que no són procedents, podem reclamar que ens les tornin. És un dret del client exigir la devolució per part del banc d'aquells cobraments que considerem improcedents. Però tal com informa el portal 'HelpMyCash' i com recull avui, 27 de juliol, 'La Información', encara queda una segona via de reclamació.
En cas que el nostre banc ignori la petició de devolució o bé ens la denegui, podem acudir al Banc d'Espanya. Aquest organisme emet, per cada reclamació que rep, un dictamen que, encara que no sigui vinculant, pot contribuir a que el nostre banc rectifiqui la seva postura. El 2020, per exemple, el Banc d'Espanya va atendre més de 2.100 reclamacions de clients, gairebé el doble que l'any anterior.
Les tres comissions que es poden reclamar al nostre banc: Que ens tornin els diners!
Hi ha diversos tipus de comissions bancàries i, si creiem que estan injustificades, tenim dret a demanar una explicació i fins i tot la devolució. Però hi ha altres comissions que podem reclamar i en què pràcticament no hi ha discussió possible: el banc està obligat a retornar-nos els diners que ens hagi cobrat. A continuació repassem de quin tipus de comissions es tracta.
Comissions al compte que utilitzem només per a la hipoteca
És habitual que si contractem una hipoteca, el banc en qüestió ens obligui a obrir un compte on passar les quotes. Però cobrar comissió de manteniment per aquest compte no sempre s'ajusta al que toca. Vegem en quins casos tenen dret a cobrar-nos comissió per un compte que utilitzem només per a pagar la hipoteca i en quins casos podem reclamar els diners.
Si la hipoteca en qüestió és anterior al 29 d'abril de 2012, no ens podran cobrar aquestes comissions. Si és posterior, només podran cobrar-les si es compleixen els requisits següents:
- La comissió ha d'aparèixer en els documents d'informació de la hipoteca.
- El banc ha d'haver informat de la necessitat d'obrir un compte.
- El cost d'aquest compte ha d'aparèixer en el contracte.
- El banc no pot apujar la comissió des de l'inici de la hipoteca.
Comissions per descoberts en comptes que tenim abandonats
Una altra circumstància que és relativament habitual es produeix quan molts espanyols s'obliden de comptes que van obrir per motius molt concrets. Per exemple, per compartir pis amb altres persones o per estalviar en algun moment donat. Aquests comptes solen quedar oberts, però gairebé buits o amb petits romanents, i sovint cauen en l'oblit.
A vegades passa que el banc continua cobrant les comissions de manteniment i fa que el compte caigui en un descobert. Davant d'això, algunes entitats carreguen també la penalització per descobert al nostre compte. Si tot això passa, podem reclamar que ens tornin l'import de les comissions del compte oblidat i de les sancions per números negatius.
Comissions per transferències a altres països de la zona SEPA
La zona SEPA és una àrea integrada per pràcticament tots els països d'Europa, a excepció dels balcànics. Un dels avantatges d'aquesta zona és que fer transferències entre països té exactament el mateix cost que les que són de caràcter nacional. D'aquesta manera, una transferència a l'estranger a la zona SEPA ens ha de costar el mateix que una transferència a Espanya: si les nacionals són gratuïtes, aquestes també ho hauran de ser.
I si les nacionals ens costen tres euros, les de la zona SEPA també hauran de costar el mateix. Qualsevol desviació del preu per tractar-se d'una transferència a l'estranger podrà ser reclamada pels clients del banc.