Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut

Els assessors de Salut volen que el passaport Covid sigui obligatori a més espais

El Govern ja ha demanat que sigui obligatori a bars i restaurants, gimnasos i residències de gent gran, però volen que encara s'apliqui en més àmbits

El Govern català va fer «un primer pas» amb la implementació del passaport covid a restaurants, gimnasos i residències. Una mesura que resta a l'espera que Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no la tombi.

Tot i això, el Comitè Científic Assessor del Departament de Salut ha demanat que el passaport covid sigui obligatori en més espais que els anunciats. Una ampliació que s'espera que es faci un cop el TSJC es posicioni. 

La doctora Magda Campins, presidenta del comitè, ha explicat que els espais que han sol·licitat que sigui obligatori el passaport covid són dos espais tancats: els cinemes i els teatres. També ha deixat clar que es tracta d'una mesura temporal que anirà variant en funció de la situació epidemiològica.

Pendents del passaport covid

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, també ha parlat de la implementació del passaport covid. En aquest sentit ha afirmat que van «pas a pas» i que han presentat un text ben documentat que esperen que sigui avalat el TSJC. De fet, ha afegit que no tenen un «pla B».

 «Pensem que és la millor proposta ara mateix en àmbits molt reivindicats, juntament amb la resta de mesures, creiem que ajudarà a millorar la situació», ha insistit la secretària de Salut Pública.

Cabezas ha explicat que, de moment, no es preveu implementar aquest certificat per a la cultura perquè consideren que no hi ha tanta acumulació de persones. En una altra línia s'ha expressat, Campins, qui ha apuntat que des del Comitè Assessor consideren important aplicar el passaport en àmbits on es pot menjar, com per exemple el cinema.

Així, ha subratllat que ells van elaborar una proposta de «màxims» que finalment s'ha tirat endavant en gran mesura. Al document proposaven un sistema d'alerta en forma de semàfor, on el risc més elevat es fixava amb una incidència d'entre 75 i 200 a 14 dies, amb una positivitat per sobre del 4%. En aquest escenari consideren adient implementar el passaport en espais on es pot menjar i beure, i on no es pot mantenir la distància interpersonal.

Finalment, preguntada per la repercussió de l'anunci, Cabezas, ha admès que han notat un repunt en la vacunació, si bé ha matisat que ha estat molt petit. «Quan augmenta la sensació que estar vacunat és útil, també pugen les primeres dosis», ha afirmat.

Preocupació per l'increment d'ingressos

«Fa tres setmanes que estem pujant en nombre de casos», ha explicat la secretària de Salut Pública, que ha mostrat la preocupació que existeix per l'increment d'ingressos als hospitals. 

Actualment hi ha més de mig miler de persones ingressades i que tenen l'ull posat sobre aquelles que poden acabar a l'UCI. Pel que fa als perfils, la gran majoria són pacients majors de 50 anys. «Sempre hem dit que la covid és més greu quan augmenta l'edat, per això comencem a vacunar per les edats més avançades», ha recordat.

Cabezas també ha especificat que la variant delta és la prevalent al país, i que la delta plus es manté estabilitzada al voltant d'un 5% aproximadament. Tot i això, també ha posat en valor que la letalitat de l'onada actual és «molt més baixa» en comparació a les anteriors, un fet que ha atribuït directament a la vacunació.

En el marc de la compareixença, el departament de salut ha tornat a fer una crida a les persones que encara no s'han vacunat, a fer-ho, recordant que és la forma més «útil» de prevenir la infecció. «Estem enviant missatges, vacunant amb cita, sense cita i també de forma oportunista», ha assenyalat.

També ha anunciat que pròximament perfilaran la vacunació de la tercera dosi per a persones de 60 a 69 anys, personal sanitari i persones residents a centres sanitaris i sociosanitaris de residències de gent gran.