Passatgers britànics repatriats de la Xina abandonant l'avió el 9 de febrer de 2020

Com queda la situació dels Erasmus a Itàlia?

Una estudiant valenciana ha explicat la seva situació

El president de l'associació Erasmus Students Network a Espanya, Juan Rayón, ha recomanat als estudiants espanyols a Itàlia que no es precipitin en tornar a casa per temor al coronavirus. «Seria una pena que, per un moment de pànic, cancel·lis una experiència que perdurarà més enllà d'aquest episodi en concret», explica en una entrevista a Europa Press.

Raió assegura que «hi ha poc risc de contagi si se segueixen les recomanacions de les autoritats», i anima als estudiants amb beques de mobilitat Erasmus+ a Itàlia, que es compten per milers, a romandre al país tret que el Govern aconselli el retorn a Espanya. En la seva opinió, tornar seria «contraproduent».

Cap universitat està recomanant als estudiants que tornin

Tot i això, el president de l'associació 'erasmus' recorda que les  mobilitats «es poden cancel·lar quan es consideri». A més, l'Agència Nacional italiana INDIRE per al programa Erasmus+ ha anunciat que es permetrà la interrupció d'aquestes beques per causa de «força major», encara que «cap universitat està recomanant als seus estudiants que tornin», afirma Raió.

«Demanem calma i que no es cancel·li cap mobilitat. La gent que coneixem està esperant a casa, sense problemes», afegeix el representant dels 'erasmus' espanyols, per als quals Itàlia és el destí preferit. De fet, cada any uns 9.000 alumnes trien universitats italianes en les seves estades a l'estranger, segons Erasmus Students Network.

«He agafat un vol. La meva mare està histèrica»

Aproximadament són un miler d'estudiants espanyols els que estudien a les regions italianes de  Llombardia, Vènet i Emília-Romanya, les tres on s'han suspès les classes aquesta setmana per a prevenir el contagi del coronavirus, que ja ha provocat la mort d'onze persones a Itàlia, on es compten més de 300 casos confirmats.

Una d'aquestes Verónica Lagares, valenciana de 22 anys, que estudia un grau d'Educació Primària en la Universitat de Mòdena, a Emília-Romanya. «Avui tenia un examen i l'han ajornat», explica. La seva previsió és que la suspensió de les classes es prolongui durant diverses setmanes.

«Per això m'he agafat un vol a Espanya, perquè la meva mare està histèrica, però no m'espanta el coronavirus, em preocupa més la situació acadèmica, tenim por que això duri fins a finals de març o abril», explica aquesta jove, que pensa tornar a Itàlia a acabar el curs quan es normalitzi la situació.

«Vull tornar a Itàlia com més aviat millor perquè una experiència com aquesta només la tens una vegada», afirma. «Ens ho hem de prendre amb calma perquè tampoc podem fer res», afegeix Verónica confinada en la seva residència de Mòdena fins que agafi el vol. «Al principi em prenia això del coronovirus a conya», reconeix.

També et pot interessar...