Els experts fa temps que segueixen l’asteroide 1998 OR2, ja que fregarà la Terra aquest dimecres, 29 d’abril. Una roca molt especial perquè, jornades enrere, les imatges que van arribar d’aquest element van deixar a tots els astrònoms sorpresos. I és que presentava una estranya forma de mascareta, just quan ens trobem en plena pandèmia del coronavirus, segons van destacar els mateixos experts de l’Observatori d’Arecibo de Puerto Rico.
#TeamRadar and the @NAICobservatory staff are taking the proper safety measures as we continue observations. This week we have been observing near-Earth asteroid 1998 OR2, which looks like it's wearing a mask! It's at least 1.5 km across and is passing 16 lunar distances away! pic.twitter.com/X2mQJCT2Qg
— Arecibo Radar (@AreciboRadar) April 18, 2020
En concret, aquest asteroide, de forma generalment rodona, va patir un efecte visual a causa de l’impacte de la llum solar a la seva superfície, fent que el seu aspecte fos el d’una mascareta. Un efecte òptic que mostra a l’espai aquesta protecció facial que ara utilitzem totes les persones a la Terra. A casa nostra el podrem veure creuar al cel en forma d'un punt la matinada del dimarts a dimecres, però necessitarem un aparell sofisticat per apreciar-lo millor.
«Potencialment perillós» per la NASA
La NASA ha qualificat aquest asteroide de «potencialment perillós» per la seva proximitat a la Terra, ja que ens passarà a 6,28 milions de quilòmetres de distància, una dada molt baixa en termes astronòmics. No obstant, els experts asseguren que, malgrat la seva perillositat, no hi ha previsió d’impacte, almenys en aquesta imminent aproximació, que viurà el seu punt àlgid aquest dimecres a les 09:56 UTC.
How close is asteroid 1998 OR2 from Earth?
Is comet Borisov from outside our solar system?
What’s causing comet Atlas to fall apart?
Join our experts on @Reddit to ask questions about these objects zipping into our view.
? Tuesday, April 28
? 4pm ET
? https://t.co/uZlZSCyvs2pic.twitter.com/W1EkxMIkpN— NASA (@NASA) April 27, 2020
La previsió és que aquesta roca segueixi viatjant pel Sistema Solar i acabi sent expulsat o arribant a impactar contra la Terra en un futur. No obstant, si aquesta situació arriba ja no la viuríem perquè seria d’aquí a força segles o mil·lennis. Igualment, al tractar-se d’un element tan petit, el seu impacte ‘tan sols’ causaria danys en regions concretes del planeta.
Es calcula que l'asteroide fa uns 1,5 quilòmetres de diàmetre i vola a una velocitat de 8,69 km/s. Ens passarà a una distància aproximada equivalent a 16,4 vegades la distància entre la Terra i la Lluna. Des del seu descobriment el 1998, les agències espacials de tot el món l'han seguit de prop i han adquirit amb precisió les seves dades orbitals.