Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera amb la dosi la vacuna d'AstraZeneca

AstraZeneca actualitza l'eficàcia de la seva vacuna i la rebaixa fins al 76%

La decisió s'ha pres arran d'un estudi amb milers de persones i a petició de les autoritats sanitàries dels EUA

Enmig de la guerra quasi oberta entre la Unió Europea i la farmacèutica anglo-sueca AstraZeneca, l'empresa va sumar dimecres una altra notícia negativa. Segons ha avançat 'La Sexta Noticias', la vacuna d'AstraZeneca té menys efectivitat del que s'assegurava fins ara contra el coronavirus. Concretament, l'empresa ha abaixat la seva eficàcia del 79% al 76%, després que les autoritats sanitàries dels Estats Units li demanessin aquesta actualització de les dades inicials.

Es tracta de les conclusions d'uns assajos realitzats entre ciutadans nord-americans, que donen amb uns resultats molt similars als originals. De fet, el vaccí d'AstraZeneca presenta una efectivitat del 85% contra els casos simptomàtics de Covid-19 entre les persones majors de 65 anys, i del 100% contra els casos greus de la malaltia, que comporten hospitalitzacions i fins i tot la mort. L'estudi s'ha realitzat gràcies a un total de 32.449 voluntaris dels Estats Units, però també de països com Xile o el Perú, que van rebre o bé la vacuna o bé un placebo. 

Nou front de guerra obert entre AstraZeneca i la Unió Europea

L'actualització de l'eficàcia de la vacuna d'Oxford ha tingut lloc hores després que les autoritats italianes hagin localitzat prop de 30 milions de dosis en un magatzem situat a prop de la ciutat de Roma, de les quals no es tenia constància. La farmacèutica, segons ACN, ha negat que els vaccins contra la Covid-19 trobats -gairebé el doble de les que ha rebut fins ara la Unió Europea- fossin per al Regne Unit, tal com es creia en un primer moment. 

La companyia va titllar d'«inexacta» la informació apareguda a la premsa italiana, segons les quals les dosis estaven amagades a la capital del país transalpí i les va descobrir la policia, que feia un registre a petició de la Comissió Europea. AstraZeneca va insistir que no hi ha exportacions previstes del vaccí a banda dels que s'han d'enviar als països en vies de desenvolupament a través de la iniciativa Covax.

Concretament, AstraZeneca afirma que 13 milions de les dosis trobades per la policia esperen el vistiplau dels controls de qualitat per ser entregades a la iniciativa Covax, mentre 16 milions més són per a Europa. D'aquests, 10 milions s'han d'entregar als països europeus l'última setmana de març. Precisament, fonts comunitàries han confirmat a l'ACN que 16 milions de les vacunes trobades eren per a la Unió Europea.

També han indicat que fins ara AstraZeneca ha entregat 19 milions de dosis del seu vaccí al club dels 27. Sigui com sigui, la Unió Europea i el Regne Unit estan negociant «què més» poden fer per «garantir una relació de reciprocitat i beneficiosa» per a les dues parts pel que fa a les vacunes contra la Covid-19.

Després de l'anunci de la Comissió Europea per al reforç del mecanisme que permet controlar i bloquejar les exportacions de vaccins i en plena disputa amb AstraZeneca pels retards en les entregues, el bloc comunitari i el Regne Unit han dit en un breu comunica que treballen en «passos específics» per «ampliar el subministrament de vacunes per a tots els ciutadans».