Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu

Margarita del Val posa data a la tornada a la 'normalitat'

L'experta ha advertit de l'arribada d'una quarta onada després de Setmana Santa

Margarita del Val ha estat una de les expertes més dures amb la gestió de la pandèmia del coronavirus i sobre les esperances posades en el fet de poder acabar aviat amb ella, però en les últimes setmanes se la ha vist més optimista de l'habitual gràcies als avanços que s'estan fent. 

La científica del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), en una entrevista amb Ràdio El Respeto, ha valorat com és el futur més pròxim al que s'enfronta Espanya ara que les vacunes comencen a arribar a cada vegada més gent. De fet, a Espanya s'han administrat més de 6 milions de dosis i ja hi ha 2,1 milions de persones totalment immunitzades al nostre país. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Ha explicat que Espanya té ara un horitzó «molt més clar» perquè «tenim una vacuna, i això és un canvi molt important. L'estem veient en acció, veiem com funciona en la vida real. Jo ho veig molt més positivament». Així i tot, ha volgut ser cauta i ha advertit que encara que la situació pugui millorar en les pròximes setmanes, encara queden «alguns mesos per davant, i tot depèn de les dosis de vacuna que ens arribin».

En aquest sentit, del Val ha posat una nota negativa i és que no creu que la tan anhelada 'normalitat' vagi a tornar aquest 2021, ja que encara que a la fi d'any hi hagi gent vacunada, encara podran continuar transmetent la malaltia, per la qual cosa fins que no estigui tothom vacunat o la incidència del virus pràcticament desaparegui serà difícil tornar a la vida d'abans. 

La quarta onada per Setmana Santa

Fa diverses setmanes, la científica ja va avançar que la quarta onada del coronavirus a Espanya s'iniciaria al voltant de la Setmana Santa, i les dades li estan donant la raó. Una setmana abans que comencin les festes, la incidència acumula quatre informes consecutius pujant, i aquest mateix dimecres ha pujat en totes les comunitats excepte a Aragó i Andalusia

Del Val ha explicat que no era difícil veure-ho perquè «quan es parla de desescalada, unes setmanes després comencen a pujar els casos». «Li demano a la gent que s'adoni d'això, que continuem sent molts vulnerables. Espero que gradualment, com més es retardi la següent pujada, si l'aconseguim fer menys empinada, menys persones majors entraran en l'UCI i hi haurà menys casos greus, menys morts», ha afegit. 

En aquest sentit, la científica ha admès que no sap com serà aquesta quarta onada, però que espera que se sembli a la que es va iniciar a l'estiu, perquè llavors l'edat mitjana de les persones infectades va baixar moltíssim, la qual cosa va permetre mantenir els sistemes sanitaris més descongestionats i tenir menys xifres de morts: «Tant de bo sigui així perquè els majors estiguin protegits per les vacunes».

Turistes a Espanya

Finalment, del Val ha comentat una de les majors polèmiques de les últimes setmanes respecte al virus: les imatges de desenes de turistes de festa per Madrid. La científica ha lamentat aquestes imatges, però creu que s'estan permetent perquè Espanya és un país eminentment turístic i «no volem tallar el turisme, ens fa molta por pensar que estem tancant i serà per sempre».

De fet, Isabel Díaz Ayuso ha insistit en diverses ocasions en què ella i el seu govern són partidaris de no tancar, i de fet no ha arribat a tancar els comerços i l'hostaleria com sí han fet totes les altres comunitats. Això és el que, precisament, està potenciant el desig de turistes estrangers a venir a Madrid, ja que en la resta d'Espanya i als seus països d'origen la majoria d'activitats estan prohibides. 

La científica ha volgut remarcar que «no ens adonem que aquesta cultura, paisatges, història... continua sent atractiva i no hem d'apostar per posar-nos en risc», i ha assegurat que si Espanya fos un país més industrial o tecnològic, no li tremolaria la mà per a tallar d'arrel l'arribada de turistes.