El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa

Illa descarta els confinaments domiciliaris a Espanya

Una comunitat ha anunciat que tanca tota l'activitat econòmica no essencial

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha tornat a descartar aquest dilluns decretar confinaments domiciliaris en els pròxims dies i ha confiat que amb les mesures incloses en el nou estat d'alarma es podrà controlar l'evolució de la pandèmia.

Les declaracions del ministre, que ha demanat «no entrar en una espècie de competició per a veure qui pren la mesura més dura», coincideixen amb la sol·licitud del Govern d'Astúries, que ha demanat un confinament domiciliari durant 15 dies.

«Ara no ho preveiem. Ni estem treballant en això ni ho preveiem. Pensem que amb el ventall de mesures que estan a la disposició de les autoritats de les comunitats autònomes per a poder actuar és suficient», ha assegurat el ministre en una conferència telemàtica organitzada per l'agència barcelonina Intermèdia.

Barbón demanava confinament domiciliari

El president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, demanava al govern espanyol que s'imposés a la comunitat un confinament domiciliari durant 15 dies. «La qüestió que més ens preocupa és el creixement de les hospitalitzacions, que no es va veure en la primera onada», ha assegurat Barbón.

«Vull anunciar-los un tancament d'una part majoritària de les activitats econòmiques per evitar la mobilitat i la interacció de les persones», ha informat també el president.

Astúries ha acordat així tancar «tota l'activitat econòmica no essencial» a partir de dimecres, establir el toc de queda a les deu de la nit, dues hores abans de l'actual i demanar al Ministeri de Sanitat que autoritzi un confinament domiciliari durant 15 dies per tractar de contenir l'expansió del coronavirus a la regió, que ha vist superats ja els 400 contagis per cada cent mil habitants i com els seus hospitals i unitats de cures intensives batien rècord d'ocupació.

La decisió ha estat anunciada avui pel president del Principat, Adrián Barbón, després de reunir amb caràcter d'urgència al comitè de crisi de la covid-19 i després que ahir la comunitat autònoma passés al nivell 4 d'alerta (risc extrem) pel fort augment de la pressió assistencial dels últims dies i el dels contagis, que han superat els 3.000 en els últims vuit dies d'octubre.

Segons el Govern asturià, aquestes mesures estan orientades a «intensificar la disminució de la mobilitat i de la interacció personal» en un moment «crític» en què s'ha disparat la pressió assistencial i l'índex de positivitat es manté entre el 6 i prop del 10 per cent, per sobre del 5 per cent que l'OMS fixa com a llindar per a considerar controlada la pandèmia.

Els pacients hospitalitzats ja superen els 625 i d'aquests, gairebé un centenar ocupen llits de cures intensives, servei en el qual més del 30 per cent de les places ja és per a pacients amb covid.