Els autònoms hauran de pagar uns 30 euros més aquest mes de quota a la Seguretat Social com a mínim en compliment a l'acord a què va arribar aquest col·lectiu amb el govern espanyol a canvi de més prestacions. En realitat, es tracta d'un increment de tres euros que havia d'entrar en vigor el gener passat però que l'executiu va congelar fins ara, que reclama les quantitats endarrerides entre gener i setembre. El reial decret llei 28/2018 de 28 de desembre preveia una revalorització de les pensions i altres prestacions a canvi d'un augment progressiu de les quotes als autònoms. A partir d'ara, les quotes ja inclouran l'increment pactat fa quasi dos anys.
La mesura ha aixecat les protestes del col·lectiu, com el del president de l'ATA, Lorenzo Amor, que la setmana passada qualificava aquesta actualització «d'estocada injustificable tal com va la cosa». «Pagaran 30 euros més en la seva quota en aplicar una pujada de tipus que haurien d'haver fet al gener. Apliquen una pujada amb caràcter retroactiu en el pitjor moment, quin error», s'exclamava en una piulada al Twitter.
«Ens estem ofegant»
Els autònoms han protagonitzat el 32% de les operacions vinculades a la demanda d'un crèdit ICO —una de cada tres—, segons les últimes dades de l'Institut Oficial de Crèdit. I les restriccions per frenar l'expansió de la covid-19 a l'Estat no només han tingut efectes sobre l'hostaleria. Sectors com el del taxi també noten que el marge de maniobra és cada cop menor i volen fer palesa la seva preocupació.
«Ens estem ofegant», es queixa el José Mora, taxista a Barcelona des de fa dotze anys i que aquesta setmana va acudir a la concentració del sector a la plaça Espanya. «Ara ingresso uns 1.500 euros al mes, però haig de pagar dues hipoteques –la llicència i la casa- i les despeses del dia a dia; pràcticament he hagut de demanar diners a la meva família», explica, després de passar un estiu pràcticament sense turistes a la ciutat. Ell també ha demanat un ICO de 100.000 euros i diu que no vol tornar-ho a fer. «M'endeutaria més; si no puc pagar aquest, com pagaré el següent?», pregunta.
José creu, de fet, que s'hauria d'allargar el període de carència dels préstecs i que només es paguin els interessos durant un any. «Ja que tots vam ajudar als bancs durant la crisi, ara és moment que ells ens ajudin a nosaltres», assenyala.