L'Atenció Primària demana que els alumnes i professors portin «sempre» la mascareta

Aificc considera que «en cap cas» es podrà garantir la seguretat epidemiològica dels grups de convivència estable

Renglera de bates al penjador d'una escola i cadires sobre les taules
Aificc considera que «en cap cas» es podrà garantir la seguretat epidemiològica dels grups de convivència estable | ACN

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) reclama que tots els alumnes i professors des de l'educació infantil fins al batxillerat «portin sempre mascaretes a l'escola» amb l'excepció de les classes d'educació física a l'aire lliure i respectant la distància de seguretat.

També demanen la higiene de mans amb solucions hidroalcohòliques a l'entrada i sortida de l'aula, zona d'esbarjo al pati i al menjador, així com el control de temperatura a l'entrada i sortida de l'aula dos cops al dia, matí i tarda. Consideren que «no es podrà garantir en cap cas la seguretat epidemiològica» dels grups de convivència estable (GCE) als que fa referència el document per gestionar els casos.

Argumenten que aquests grups «estan influïts per molts elements aliens» i recorden que els alumnes poden tenir germans d'altres edats i compartir esbarjo, menjador, transport o activitats extraescolars amb nens d'altres grups.

L'entitat manifesta «preocupació» pel document per gestionar casos de Covid-19 als centres educatius i critica que no se'ls hagi tingut en compte tot i que «les infermeres de família i comunitària són agents clau».

La feina de l'atenció primària, molt important en aquest nou inici de curs

També demanen que la infermera de família i comunitària del Centre d'Atenció Primària pugui valorar també el nen derivat del centre educatiu, per valorar si presenta clínica i és un cas sospitós, indicant la PCR si es considera i derivant al seu pediatre o metge de família si ho considera necessari. Consideren necessari també més personal a l'atenció primària.

Lamenten que el document de la Generalitat de Catalunya 'Gestió de Casos Covid-19 als Centres Educatius' ha rebut l'assessorament de la Societat Catalana de Pediatria però no el seu «ni cap altra societat científica infermera».

Apunten que sense la col·laboració entre els departaments d'Educació i Salut. «D'altra manera ens veuríem abocats al fracàs acadèmic, sanitari, laboral i econòmic per l'impacte que suposarà el tancament dels centres educatius per una deficient intervenció sanitària preventiva», apunten en un comunicat.

Bargalló avisa que alguns alumnes hauran de portar mascareta a les aules

El conseller d'EducacióJosep Bargalló, ha afirmat que la setmana vinent es faran públiques noves directrius pactades amb Salut per a l'inici del curs escolar. En una entrevista a 'Catalunya Ràdio', el conseller ha assegurat que ambdós departaments mantenen reunions dos dies a la setmana, com a mínim, i ha explicat que és «bastant probable» disposar de noves conclusions la setmana que ve.

En referència a l'obligatorietat de portar mascareta, Bargalló ha assegurat que hi ha discrepàncies entre els experts pedagògics i els sanitaris. En qualsevol cas, ha afirmat que el seu ús dependrà de l'evolució de la pandèmia i ha reconegut que, si es manté la tendència actual, s'haurà de començar el curs amb mascaretes en alguns territoris concrets.

L'obligatorietat de portar mascaretes a les aules es podria sumar a altres mesures com grups d'alumnes reduïts o la presa de la temperatura als assistents al centre. El conseller ha recordat que el 62% dels grups d'infantil i primària tenien un màxim de vint alumnes el 2019 i, per tant, una gran part del sistema educatiu ja compliria amb la ràtio d'entre quinze i vint alumnes per aula. Aquest percentatge es podria elevar enguany al 70%.

Bargalló ha assegurat que aquestes dades són «molt importants» però ha afirmat que no és l'únic aspecte que cal tenir en compte. El conseller ha destacat la importància de disposar de grups d'alumnes «estables», sempre els mateixos, i ha afirmat que tant el departament de Salut com el d'Educació estan fent una anàlisi detallada dels centres i territoris per adaptar-se a cada situació.

Per ara, tampoc s'ha decidit de quina manera i on es prendrà la temperatura als assistents al centre. «Les escoles tindran els aparells –presa de temperatura, mascaretes, equipaments de prevenció o increments de neteja i desinfecció-. Tot això està preparat. Com es farà és el que estem treballant», ha assegurat Bargalló.


Comentaris

envia el comentari