Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE

L'atur que pots cobrar malgrat no haver treballat ni 12 mesos a Espanya

Es tracta d'una interessant prestació econòmica que no requereix gaires característiques

La societat actual s'enfronta a reptes econòmics molt significatius. Especialment, aquells que tenen baixos recursos o dificultats per trobar feina estable es troben en una situació especialment vulnerable.

Per fortuna, hi ha mecanismes de suport disponibles per proporcionar un suport econòmic indispensable i promoure l'estabilitat financera d'aquestes persones. I entre aquests recursos hi ha les subvencions i ajudes econòmiques.

El sistema d'ajuts econòmics estableix una xarxa de seguretat per a aquells que es troben en situacions difícils. D'aquesta manera es procura garantir que les persones puguin cobrir les necessitats bàsiques i mantenir un bon nivell de vida.

Això s'intenta mitjançant prestacions per desocupació, pensions i subsidis per malaltia, entre altres mètodes. A Espanya, per exemple, una de les formes més comunes d'ajuda econòmica en situacions com aquestes és la prestació per desocupació, coneguda popularment com a l'atur.

Aquest és el principal requisit per demanar l'atur

Aquest subsidi proporciona certs ingressos a les persones que han perdut la feina. I és que, els permet mantenir un nivell mínim de suport fins que puguin trobar una nova oportunitat laboral.

No obstant això, no totes les persones aturades tenen dret a rebre aquesta prestació, ja que, per accedir-hi, cal haver cotitzat un període mínim de temps. Tradicionalment, s'ha establert el requisit d'haver cotitzat com a mínim 360 dies l'any per poder optar a l'atur.

Tot i això, una persona que no hagi arribat a aquest període de temps pot sol·licitar el subsidi per desocupació. En aquest cas, no caldrà haver cotitzat 360 dies l'any per poder rebre aquesta subvenció, que també atorga el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Muntatge de monedes d'euro amb el rètol de prestacions del SEPE
El Govern espanyol posa a disposició el subsidi per desocupació | Europa Press, Getty Images

Què més es necessita per sol·licitar la prestació?

A més d'estar aturat i estar inscrit com a demandant d'ocupació, és indispensable haver cotitzat la Seguretat Social durant un període mínim. Per a això, hi ha diverses opcions en funció de si es tenen càrregues familiars.

En cas de no tenir responsabilitats familiars, cal haver cotitzat durant almenys sis mesos. D'altra banda, si se'n tenen, la cotització mínima exigida és de tres mesos. A més, aquells interessats a sol·licitar la prestació no poden percebre rendes que excedeixin el 75% del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

La durada de la prestació per desocupació també depèn de les responsabilitats familiars del sol·licitant. En cas de no tenir responsabilitats familiars, la durada de la prestació serà de sis mesos.

En canvi, si hi ha responsabilitats familiars, la durada de la prestació pot variar. Els beneficiaris poden cobrar durant tres, quatre o cinc mesos si han cotitzat al llarg del mateix període de temps. La durada màxima de l'ajuda, en tot cas, serà de 21 mesos si s'ha cotitzat durant sis o més.

Família amb dos fills passejant pel camp
La quantitat de l'ajuda està determinada per les càrregues familiars | Getty Images

Quants diners puc arribar a rebre?

Respecte a la quantia de la prestació, l'import s'estableix en un percentatge específic de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), i aquest és el 80%.

És important tenir en compte que, durant el període en què es cobra el subsidi, el SEPE fa les cotitzacions corresponents a les prestacions d'assistència sanitària i, si cal, protecció a la família.

El pagament de la prestació es realitza de manera mensual, cada 30 dies, i es formalitza entre els dies 10 i 15 de cada mes. El desemborsament del subsidi es realitza mitjançant un compte bancari i ha de ser indicada pel beneficiari en el moment de presentar la sol·licitud per rebre l'ajut.

Aquells interessats a sol·licitar la prestació per desocupació han de prestar especial atenció al termini per presentar la sol·licitud. Sí, perquè tenen un màxim de 15 dies hàbils a partir de l'endemà de la situació legal de desocupació.