El desnonament de Fàtimaha tornat a quedar aturat a última hora. Al carrer de Sant Magí de Reus s'havia concentrat una quinzena de persones per evitar que es fes efectiu el llançament. Novament la situació de vulnerabilitat de la dona, que no té ingressos, aigua ni llum i que pateix diabetis, ha permès aturar l'ordre judicial.
Des del Sindicat de l'Habitatge mantenen que seguiran fent costat a Fàtima fins que tingui una alternativa d'habitatge digne. Fa cinc anys que viu al pis que va ocupar quan es va quedar sense feina i des de llavors que no té ni llum ni aigua. La d'aquest dimecres era la cinquena ordre de desnonament que ha rebut, totes durant els últims sis mesos.
En tots els casos, a última hora s'han aturat a causa dels certificats de vulnerabilitat expedits per Benestar Social. En el cas d'avui, a més, el jutge ha tingut en compte el certificat corroborant que Fàtima no té ingressos de cap mena. Tot plegat tramitat des del Sindicat d'Habitatge, que considera que l'administració no s'implica en aquests casos en la magnitud que podria.
L'alternativa d'habitatge per a Fàtima, «nefasta»
Issam Oudriss explica que l'aturada del desnonament és una bona notícia puntual, però alerta que la situació no ha millorat. «Tornem a estar amb el neguit al cor, un altre cop pendents i mirant què podem fer», relata. Fa sis mesos que l'entitat està en contacte amb els serveis socials per treballar el cas de Fàtima.
Agraeixen molt la predisposició i l'assessorament que han rebut per part de les treballadores socials. No pensen el mateix, però, de l'administració, tan en general com en el cas concret de l'Ajuntament de Reus. El desnonament d'avui s'ha aturat, també, perquè el consistori hauria trobat una possible alternativa per la dona a partir del mes de desembre.
Es tractaria d'un pis municipal que ha de quedar buit a finals d'any. Segons expliquen des de l'entitat, la proposta és que Fàtima hi ocupi una habitació compartint l'habitatge amb una altra família. Com que aquesta possibilitat no seria viable fins al desembre, des del jutjat s'ha ajornat fins llavors la decisió final sobre aquesta darrera ordre de desnonament.
Oudriss aclareix que per executar el desnonament «legalment necessiten una alternativa habitacional, que vol dir que t'enviïn una setmana a una fonda». És a dir, caldria que la persona hagi rebutjat l'oferta d'habitatge que se li hagi fet des de l'administració. Com que aquesta oferta no serà ferma fins al desembre, el desnonament ha quedat aturat.
«L'alternativa que li donen és nefasta», sentencia el membre del Sindicat de l'Habitatge. «Donar-li una habitació en un pis amb una família a una persona que té una necessitat més gran que només això no és una alternativa real», afegeix. «Quan és per cedir diners perquè constructores facin, a la Riera de Miró, blocs de pisos, sí que té diners l'administració», critica.
La solidaritat veïnal intenta cobrir la vulnerabilitat de Fàtima
Etziba, també, que «quan és per col·lectivitzar pisos de bancs, que ho poden fer, per posar les famílies que ho necessiten, això no ho fan». Des de l'entitat consideren insuficient les polítiques de blindar una petita part de les promocions privades per al lloguer social. «És un percentatge ínfim, a l'hora de la veritat, l'administració no hi és», carrega Oudriss.
Tal com certifiquen alguns dels veïns de Fàtima, al bloc de pisos l'han ajudat amb el que han pogut tot aquest temps. Mohammed el Mouloudi Ramdani, de 24 anys, és un d'aquests veïns. «L'hem ajudat amb el que hem pogut, amb l'aigua, amb el menjar, amb el que podem», explica.
«És normal, si veus una persona en una situació de risc, l'ajudes, si jo estigués en la seva situació també ho voldria», afegeix. Aquest matí ha sortit de casa pensant-se que estaven desnonant Fàtima. S'ha trobat amb integrants del Sindicat d'Habitatge que estaven parlant amb ella per explicar-li la situació judicial.
Ha sigut el Mouloudi qui ha baixat a agrair a la quinzena de concentrats el suport a la dona. Els ha explicat que preferia no sortir a la llum pública, però que els agraïa les mostres de suport i l'ajuda que li havien proporcionat. Arran d'aquesta conversa, de fet, ha pres el compromís d'integrar-se a l'entitat; «vull formar part d'una entitat que el que fa és ajudar», ha sentenciat.