Un grup de concentrats a la porta del bloc on viu Fàtima amb una pancarta donant-li suport

Cinquè intent de desnonament de Fàtima, una dona gran de Reus sense llum ni aigua

Fa vint anys que viu a Reus i va ocupar un pis el 2016 quan es va quedar sense feina i sense ingressos

Fàtima torna a tenir una ordre de desnonament, la cinquena en mig any. La veïna del carrer de Sant Magí de Reus fa cinc anys que viu sense llum ni aigua i pateix una malaltia crònica. Els darrers sis mesos ha viscut, fins a quatre vegades, la incertesa de rebre una ordre de desnonament que, finalment, no s'ha executat.

En la majoria de casos s'ha aturat hores o minuts abans per mitjà dels informes de vulnerabilitat que certifiquen la seva situació. En el primer cas, de fet, l'empresa de serralleria ja havia començat a obrir el pany quan va rebre la trucada per aturar el desnonament. Fa vint anys que viu a Reus i en fa cinc que va ocupar el pis on viu actualment, propietat del fons d'inversió —«fons voltor»— Gramina Homes.

El Sindicat d'Habitatge apunta que, quan aquestes situacions es viuen amb propietaris particulars, sovint aconsegueixen negociar un lloguer social per als inquilins. En aquest cas, però, no els ha sigut possible cap mena de contacte amb Gramina Homes. Fàtima va ocupar l'habitatge quan es va quedar sense feina i sense cap ingrés econòmic.

L'organització alerta que Fàtima ha rebut una nova ordre de desnonament que s'ha de fer efectiva dimecres vinent, 10 de novembre. Per evitar-lo han convocat novament una concentració a les nou del matí. L'entitat critica que, passat mig any, «des de Serveis Socials no han trobat cap alternativa per a una dona que es troba en greu situació de vulnerabilitat».

La dona té 65 anys i pateix diabetis, però com que no té llum al pis, no pot guardar la insulina a la nevera segons denuncien des del Sindicat. Són veïns del mateix bloc, al número 41 del carrer de Sant Magí, els que li guarden la medicació i alguns aliments a casa seva. Són els mateixos veïns que l'ajuden per pal·liar la falta de llum i d'aigua al pis.

Des de l'entitat que li dona suport expliquen que mantenen reunions amb l'Ajuntament de Reus, amb l'àrea de Benestar Social, per trobar una sortida a la seva situació. Admeten els esforços d'algunes treballadores socials del consistori, però consideren que l'única opció plantejada no és viable. Fàtima s'hauria de traslladar a «un centre religiós d’internament amb horaris establerts i només dues hores lliures per sortir a l’exterior».