Imatge d'un supermercat sense existències

El producte que d'aquí a uns dies podries no trobar als supermercats de Catalunya

Segons la patronal, l'aturada «posa en risc» l'abastiment de productes «bàsics» per a l'alimentació

Potser sí que aquesta vaga de transportistes representarà quelcom més que una simple anècdota. I és que, per si no n'hi hagués prou, la situació podria patir un gir de 180°. La Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil) ha anunciat que atura l'activitat des d'aquest dijous a conseqüència de la vaga de transports. 

En altres paraules, la producció de llet a Espanya s'atura a causa de la vaga de transportistes. En un comunicat, la patronal indica que es veu «abocada» a aquesta decisió.

Un got de llet.
Aturada la producció de llet a Espanya per la vaga de transportistes. | Getty Images

Diuen que l'aturada dels darrers tres dies ha «interromput» el subministrament dels elements necessaris per elaborar els productes i el trasllat del producte acabat a les cadenes de distribució. 

'Stop' a la recollida de llet a partir d'aquest dijous

I és que tot i anunciar-ho a última hora del dimecres passat, és aquest dijous, 17 de març, quan es posa tot en funcionament. Però compte, perquè la situació pot anar més enllà. 

La patronal alerta que l'aturada suposa suspendre la recollida de la llet a les explotacions ramaderes a partir d'aquest dijous i, a més, emeten una nova alerta. Ja que diuen que aquesta aturada «posa en risc» l'abastiment de productes «bàsics» per a l'alimentació.

Fenil considera que aquest «panorama» és el resultat del «desemparament i la impotència» dels transportistes davant l'actuació dels «mal anomenats piquets» que han «bloquejat la seva activitat».

Houston, tenim un problema

I és que primera va ser l'oli de gira-sol, però després s'hi han anat sumant gradualment altres productes. Sense anar més lluny, el dimecres passat Mercabarna anunciava que s'havia vist reduïda «considerablement» l'entrada de camins del sud d'Espanya i, per tant, havia caigut també l'arribada de producte fresc procedent d'importants zones productores com Almeria, Granada, Màlaga i Huelva.

És a dir, que a causa de la vaga de transportistes començaven a faltar productes com albergínies, pebrots, carabassons o maduixots. 

Tot i això, el govern espanyol continua cridant a la calma i insistint en el fet que la situació no anirà a més. «L'abastiment està garantit. Crec que la vaga tindrà un impacte, però no hem de fer una crida a l'alarma a la confusió perquè cal no afegir més incertesa a la ciutadania», diu la ministra de Transports, Raquel Sánchez. 

Juan Roig, president de Mercadona, anava en la mateixa línia. Insistia que l'abastiment estaria garantit als seus súpers i que limitacions de productes com l'oli de gira-sol responen al comportament de compra massiva però no a la falta d'unitats. «És només acaparament, perquè tenim mercaderia més que suficient», insistia. 

Caldrà estar alerta.