Rodrigo Rato fa sonar una campana durant el debut en borsa de Bankia, a Madrid, el 20 de juliol de 2011

El jutjat de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional concedeix el tercer grau a Rodrigo Rato

L'expresident de Bankia i exvicepresident del govern espanyol ha estat menys de dos anys a presó pel cas de les targetes 'black'

El jutjat de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional ha concedit el tercer grau a l'expresident de Bankia i exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato. Ho fa després que la pròpia Audiència l'absolgués —a ell i a 33 directius més— pel cas Bankia. Rato, que compleix condemna de 4 anys i 6 mesos de presó pel cas de les targetes 'black', i va ingressar a la presó de Soto del real ara fa dos anys, l'octubre del 2018.

D'aquesta manera, Rodrigo Rato podrà abandonar el centre penitenciari sent controlat telemàticament, d'acord amb l'article 86.4 del Reglament Penitenciari. A la seva interlocutòria, el jutge de l'Audiència Nacional José Luis Castro justifica la decisió d'acord amb els informes positius de la Junta de tractament de la presó, que ha proposat que passi a règim de semillibertat.

Segons el jutge, en el cas de Rato es donen les circumstàncies i variables «que el fan mereixedor del tercer grau». Argumenta que Rato ja té 71 anys i malalties coronàries. A més recorda que Rato ha gaudit de permisos de sortida sense cap incidència negativa i «ha assumit la responsabilitat pecuniària derivada de la seva condemna pel cas de les targetes 'black'».

A presó des del 25 d'octubre de 2018

Rodrigo Rato va ingressar a la presó de Soto del Real el 25 d'octubre de 2018, després que el 3 d'octubre del mateix anys, la Sala Segona del Tribunal Suprem va confirmar la condemna a 4 anys i 6 mesos de presó a l'exministre i expresident de Bankia per un delicte continuat d'apropiació indeguda en el cas de les 'targetes black'. La resolució feia seves pràcticament totes les línies mestres de la sentència de l'Audiència Nacional.

En el text, la Sala Segona del Suprem afirmava que Rato «va mantenir i ampliar un sistema pervertit des del seu origen» que va arribar a apropiar-se de 12 milions d'euros. A banda de Rato, hi va haver 63 condemnats en aquesta trama corrupta amb penes que oscil·len entre els 4 mesos i els 4 anys i 6 mesos de Rato, que tenia la pena més alta després de la mort de l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa.

Tot i la concessió del tercer grau i l'absolució al 'cas Bankia', Rodrigo Rato encara té causes pendents amb la justícia: una sobre l'origen del seu patrimoni per suposades irregularitats relacionades amb blanqueig de capitals, frau fiscal i corrupció en els negocis, així com dues causes més sobre la suposada corrupció en els contractes de publicitat de Bankia.