Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gent passejant per Reus

El ràpid augment dels índexs de la pandèmia torna a posar Reus en alerta

El risc de rebrot creix ràpidament en tres setmanes | La vacunació frena les hospitalitzacions i les defuncions

El risc de rebrot, la velocitat de transmissió i, en definitiva, el nombre de contagissegueix escalant arreu del país, ciutat de Reus inclosa. No ho fan en la mateixa proporció el nombre d'hospitalitzacions ni de defuncions, i des de les autoritats sanitàries se segueix demanant responsabilitat.

Tot i haver començat una nova desescalada, la situació actual ja ha fet plantejar la possibilitat de fer marxa enrere. L'augment d'alguns dels barems és més accelerat del que s'havia vist fins ara, motiu pel qual s'insisteix en la prudència i la responsabilitat. En el cas de la capital del Baix Camp, el risc de rebrot ha passat de 55 a 127 i fins als actuals 876 punts en només tres setmanes.

Els barems establerts a l'inici de la pandèmia fixaven a partir dels 30 punts el risc baix, als 70 el mitjà i a partir dels 100 l'alt. La xifra de Reus segueix la tendència general, però queden per sota de la mitjana catalana de 978 punts. Se situa, també, per sobre de la mitjana del Camp de Tarragona, de 584 punts.

Un dels altres indicadors que es fan servir des de Salut és el de la velocitat de transmissió, la proporció de possibles contagiats per cada cas positiu. A Catalunya és de 2,99, al Camp de 2,62 i Reus les supera totes dues amb un 3,21. Una xifra que no s'havia vist mai abans en una ciutat de 100.000 habitants. La situació general no és bona pel que fa als contagis i, tal com confirmen els experts, si no creix més és gràcies a la campanya de vacunació.

L'ascens de les darreres setmanes no ha arribat a les xifres de l'octubre de l'any passat, amb un índex de rebrot de 1.849. Dades a banda, el relaxament d'algunes restriccions i l'arribada de l'època estival fan témer que la situació es pugui descontrolar. Arreu es volen evitar casos com el brot de Montblanc, amb 150 persones afectades. Tot i que es confia que la campanya de vacunació ajudi a frenar l'impacte del coronavirus, autoritats de tota mena segueixen reclamant precaució i responsabilitat.

Les dades descarten els rumors d'un brot per Sant Pere

L'alarmisme s'ha disparat, els darrers dies, al voltant del Seguici Festiu de Reus. Vuit persones de diferents entitats han donat positiu per covid-19, però les circumstàncies dels casos i les proves fetes descarten totalment un brot vinculat als actes de Sant Pere.

Tres dels vuit positius corresponen a persones que sí que formen part d'alguna entitat, però que enguany no havien participat en els actes de Festa Major. En la resta dels casos s'ha concretat que el contagi s'hauria produït just els dies previs. Segons l'evolució del virus apuntada pels experts, haurien passat els dies de Sant Pere sense que encara poguessin encomanar-lo.

De fet, aquesta mateixa evolució estableix que, en cas que s'hagués produït un brot, els símptomes i els casos positius arribarien aquesta setmana i no dies enrere com aquests vuit casos. Tot i això, els rumors i els missatges de whatsapp han corregut com la pólvora.

Segons fonts de diverses entitats implicades en la Festa Major de Reus, hi hauria tres nuclis diferents. Per una banda, els tres que enguany no han participat en els actes festius. En segon lloc, quatre positius que van coincidir en una festa privada, fora de l'activitat de Sant Pere.

A més de compartir l'activitat cultural, també compartirien cercle social fora de la Festa. Seria allà on s'haurien contagiat, igual que l'últim dels casos. S'hauria detectat que el contagi es va produir en un àmbit allunyat dels espais on es van celebrar els actes festius.

Els darrers dies han circulat rumors que apuntaven que hi havia molts més casos positius. També que la situació hauria afectat altres entitats i elements del Seguici. Una situació que no s'ha produït com demostren les PCR i els tests d'antígens negatius que s'han registrat a la resta d'entitats.

També han sigut negatives les proves fetes als contactes estrets d'aquests positius durant la Festa Major. És força habitual que, fora de la Festa Major, els seus implicats comparteixin cercles socials i d'oci. Tant Sant Joan com Sant Pere han coincidit amb el repunt general del risc de rebrot i del nombre de casos positius registrats. Això hauria provocat que hi hagi hagut qui hagi fet aquesta associació que, les proves fetes fins ara, descarta.